Правната комисия прие на второ четене промени в Наказателния кодекс.

...
Правната комисия прие на второ четене промени в Наказателния кодекс.
Коментари Харесай

Правната комисия прие на второ четене промени в Наказателния кодекс

Правната комисия одобри на второ четене промени в Наказателния кодекс . С тях се транспонират условия на европейска инструкция, свързани с гарантиране правото на жертвата на полови закононарушение да се възползва от правото на отбрана в задоволително дълъг период след навършване на пълноправие.

От Министерство на правораздаването Ирена Борисова , държавен специалист интернационално правно съдействие, съобщи, че против България има наказателна процедура. Тя цитира мнение на Европейска комисия, в което е посочено категорично, че най-младите жертви нямат опция за отбрана, по което и да е закононарушение на Наказателния кодекс. Тя акцентира, че в мнението на Европейска комисия се показва, че този период следва да е съгласуван с тежестта на въпросното действие и посочи, че съгласно Европейска комисия за доста от закононарушенията, изброени в директивата, страната ни не е подсигурила, че тяхното наказателно гонене е допустимо в задоволителен период след навършване на пълноправие на малолетните лица. Ние следва да намерим наш метод, по който да осъществим това обвързване, обясни Борисова. 

От прокуратурата акцентираха, че с текстовете се трансформира цялата идея в Наказателния кодекс по отношение на отминалостта на закононарушенията и настояха да бъде премислен различен метод, като показаха, че най-лесният би бил да се обмисли увеличение на наказванията. 

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС съобщи, че е подготвен да поддържа оферти, които да подсигуряват бързото произвеждане на такива каузи, свързани със полови похищения против малолетни и малолетни лица, а не да се усилва давностният период за тях. Той съобщи, че е подготвен да поддържа увеличение на наказванията. При нас това не се смята за добра процедура да има давностен период от 25-30 години. Този човек ще стане на 40 години и вие ще му дадете тогава правдивост, добави Балачев. 

Борисова отговори, че сега се приготвя смяна в европейската директивата, като там препоръчаните давностни периоди надвишават 20, 25, 35  години. Опитваме се да покажем каква е наклонността за европейското право, добави специалистът. От Министерство на правораздаването обявиха, че законопроектът е координиран с прокуратурата и с Върховния касационен съд. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР