Правната комисия потвърди и на второ четене, с 12 гласа

...
Правната комисия потвърди и на второ четене, с 12 гласа
Коментари Харесай

Правната комисия потвърди и на второ четене гласуването при избори да се провежда с хартиена бюлетина и машина

Правната комисия удостовери и на второ четене, с 12 гласа „ за “ и 11 „ срещу “ гласуването при избори да се организира с хартиена бюлетина и машина. Днес комисията преглежда общ законопроект на признатите на първо четене промени в Изборния кодекс, направени от „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Демократична България “ (ДБ). Предложението за въвеждане на гласоподаване с хартия и с машина е на „ Българска социалистическа партия за България “. Заседанието стартира в 14:30 часа, като продължава и все още. 
Правната комисия одобри oще предлагането на „ Възраждане “ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява съразмерно разпределението на политическите партии в Народното събрание и да бъде в състав от 25 души.  
Също по този начин комисията гласоподава да са нужни 100 заявки за разкриване на секция за гласоподаване в чужбина, а не както до момента – 40.
В началото на съвещанието народните представители от Демократична България и " Продължаваме Промяната " желаеха време да се срещнат с десетките оферти, направени сред първо и второ четене, както и да се сътвори работна група, с цел да се изчистят несъответствията, само че концепцията им не беше възприета.
От Министерски съвет се готвят да обезпечат към 12 500 камери за видеонаблюдение, по отношение на изборния развой, до момента не ги е имало, сподели по време на съвещанието ръководителят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който посочи, че това му е било споделено от представители на държавното управление. Той добави, че записите съставляват огромен размер и може би ще се сътвори проблем къде отива този масив информация. 
През 2021 година беше призната смяна в Изборния кодекс, съгласно която Централната изборна комисия дефинира изискванията и реда за видеонаблюдението на преброяването на гласовете в секционните изборни комисии, а техническото обезпечаване на видеонаблюдението се прави от Министерския съвет.
Правната комисия одобри с 12 гласа " за " и 11 " срещу " предлагането на ГЕРБ-СДС да няма многомандатен избирателен регион отвън страната. Това стана на съвещание, на което се преглеждат на второ четене промени в Изборния кодекс, както и импортирани сред двете четения оферти. Предстои разглеждане в пленарна зала на обсъжданите в правна комисия промени.

От ГЕРБ-СДС показаха като претекст за смяната, че когато няма подготвеност за въвеждане на дадена смяна, то тя би трябвало да се обмисли по-внимателно и обширно.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР