Правителството закъсня с мерките за овладяване на енергийната криза и

...
Правителството закъсня с мерките за овладяване на енергийната криза и
Коментари Харесай

ГЕРБ: Разминаването между думи и дела се оказва, че е истинската промяна

Правителството закъсня с ограниченията за преодоляване на енергийната рецесия и това, което се разисква като оферти от тяхна страна, не е съответно на обстановката. Това обявиха от ГЕРБ-СДС в декларация, прочетена от заместник-председателят на групата Александър Ненков от трибуната на Народното събрание.

,,След като доскоро чухме една декларация, с която може би се започва или може би се приключи в действителност правосъдната промяна, желая да засегна една друга тематика, която е също толкоз съществена'', уточни Ненков, визирайки декларацията от ръководещото болшинство с апел към основния прокурор да подаде оставка.

,,През последните седем месеца сме очевидци на невиждано увеличение на цената на електрическата сила на българската самостоятелна енергийна борса в сегмент "ден напред ", както и на цената на естествения газ'', означи заместник-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС.

Днес, когато българският бизнес е изправен до стената, ограниченията, които ръководещите към момента обмислят, наподобяват безпределно закъснели, тъй като високите сметки за декември към този момент са факт. Опасяваме се, че до момента в който държавното управление прави разбори и основава работни групи, съществува риск напълно скоро да няма на кого да показа своите разбори и да предложи закъснелите си ограничения, тъй като огромна част от дребния и междинен бизнес ще бъде изправен пред банкрут, уточни той.

Ненков означи, че на фона на тази тревожна обстановка изключително притеснителен е фактът, че за първи път от близо 30 години страната ни е без признат закон за държавния бюджет за 2022 година

,,Това значи, че липсва ясна визия за политиките на ръководещото болшинство, посредством които то има намерение да реши голям брой рецесии - здравна, икономическа, ценова, социална'', разяснява той.

По думите му неналичието на признат бюджет е повода да няма явен отговор по какъв начин, по кое време и дали общините, бизнесът, здравните и образователните заведения и битовите консуматори ще бъдат обезщетени за фрапантното повишаване на цените на електрическата сила и природния газ през последните месеци.

Александър Ненков разяснява, че през вчерашния ден без основателни претекстове в пленарната зала е било отхвърлено предлагането на ГЕРБ-СДС за създаване на обезщетителен механизъм, който в най-пълна степен би удовлетворил българкия бизнес. Той акцентира, че това са били не техни оферти, а от работодателските организации.

Ненков обърна внимание, че на следващия ден е 15 януари и се навършва тъкмо един месец, откогато Народно събрание одобри решение за основаване на краткотрайна анкетна комисия за въпросите на енергийната рецесия.

Въпреки направените тогава поръчки, че тази комисия "ще извърши съществени разбори въз основата, на които ще бъдат взети значими решения ", на процедура нищо не свърши, а срокът на нейното деяние безславно завърши и то без отчет, без разбор, както и без каквото и да било предложение, означи той.

По думите му единственото нейно съвещание е било по предлагането на ГЕРБ-СДС за мораториум на цените на енергоносителите, само че нейните членове ще получат "заслужено " 5 % повече върху възнагражденията си този месец.

,,Започваме да ставаме очевидци на тотално разминаване сред думи и каузи, а точно това разминаване е същинската смяна, която за жалост продължава'', разяснява той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР