Правителството заговори за преговори със сомалийските пирати за плащане на

...
Правителството заговори за преговори със сомалийските пирати за плащане на
Коментари Харесай

Правителството заговори за откуп за отвлечения кораб Руен

Правителството заприказва за договаряния със сомалийските пирати за заплащане на откуп за отвлечения от тях покрай остров Сокотра в Арабско море транспортен съд " Руен ". 

Властите поставят политически и дипломатически старания, с цел да освободят всички наши моряци, изясни министър председателят Николай Денков в понеделник. За " Руен " той посочи, че отвличането е пиратски акт и, че " там договарянията са на равнище какъв ще е откупът, по кое време, какво и що ", написа " Сега ".

Няма нова информация по случаите с отвлечените български моряци. Със случаите се занимава Ситуационният център в Министерството на външните работи, изясни министър председателят. Има диалози с хутите през Министерство на външните работи, те се отнасят относително добре с капитана и помощник-капитана, които са там. Използват се благоприятни условия за ходатайство, изключително със случая с „ Галакси Лийдър ", сподели Денков.

На борда на отвлечения от сомалийските пирати " Руен " е имало 8 българи, като един от тях е евакуиран на транспортен съд на индийските военноморски сили за оказване на здравна помощ. Страната ни търси благоприятни условия и за ходатайство на страни от района.

" Няма сега нещо тревожно. Знаете, че раненият моряк, за който имаше риск, беше изтеглен, тъй че все още това е информацията - добави Денков. - Но, несъмнено, би трябвало да се внимава, тъй като това са и дипломатически старания, тъй че би трябвало да се работи доста деликатно. Затова и всичко е към външно министерство, с цел да е несъмнено, че не се вършат неверни стъпки. "

Засега не е ясно дали българските моряци на " Руен " имат опция да се чуват с околните си.

Що се отнася до пленените в Червено море други двама българи - капитан и пом.-капитан на кораба " Галакси Лидер ", там се водят диалози с техните похитители - хутите, сподели Денков.

" Има диалози с хутите през външно министерство. Знаете, че те се отнасят относително добре, доколкото има информация, с капитана и помощник-капитана. Въпросът е политически – по какъв начин ще се развият връзките с хутите, с Йемен и с Иран, който ги поддържа ", посочи министър председателят.

А Мария Габриел прикани за поверителност по отношение на диалозите за ориста на 38-годишният капитан Любомир Чанев и 39-годишният старши асистент Данаил Веселинов.

„ Ние можем единствено да сме признателни за положителното отношение и е значимо в действителност в този миг да запазим поверителност, с цел да може да си дадем късмет нашите, българските моряци да ги забележим още веднъж в страната ", съобщи външният министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР