Правителството в Чили не може да изпълни обещанията, дадени на

...
Правителството в Чили не може да изпълни обещанията, дадени на
Коментари Харесай

Проблемите на Чили по пътя да стане център за производство на батерии

Правителството в Чили не може да извърши обещанията, дадени на вложителите за създаване на заводите за акумулатори.

През март 2018 година чилийското държавно управление разгласи огромна вест: корпоративни вложители, в това число южнокорейският електронен колос Samsung, ще построят три заводи в страната за произвеждане на акумулатори за електрически коли.

Чили притегли фирмите с атрактивна оферта. В подмяна на вложения в южноамериканската страна, която е и вторият максимален производител на литий в света, страната даде обещание да доставя фирмите с скъпия метал на преференциални цени в продължение на три десетилетия. Това се случва на фона на международната наклонност за ограничение на добива.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се случи?

Правителството на Чили обаче не съумя да достави голямото количество литий, което беше дадено на фирмите, излиза наяве от документи от държавна организация за развиване, с които Reuters разполага.

Миналата седмица чилийската химическа компания Molymet, която е възнамерявала да построи една от фабриките за акумулатори, разгласи, че се отхвърля, без да уточни аргументите. Това се случва след сходното решение на южнокорейската компания POSCO. Производителят на стомана разгласи през юни, че се отдръпва от съглашението за създаване на чилийски цех за произвеждане на акумулатори взаимно със Samsung заради терзания, свързани с количеството на литиевите ресурси. Samsung сподели пред Reuters, че ще преразгледа плана.

Друг вложител в бранша - китайската компания Sichuan Fulin Transportation Group, към момента не е построила плануваната чилийска фабрика, като от компанията не са поискали да разясняват тематиката пред организацията.

Пречките

Сделките зависеха от най-големия производител на литий в страната Albemarle. Компанията трябваше да усили добива си, с цел да обезпечи активността на плануваните вложения. Разширяването на Albemarle обаче е възпрепятствано от софтуерни и регулаторни спънки. Американският производител към момента договаря с чилийското държавно управление цената, които новите компании би трябвало да заплащат за лития, който им се доставя.

Друга значима преча е това, че компанията не създава в Чили литиев хидроксид, който изискват Samsung и POSCO.

Възможно ли е страната да измести досегашните водачи в производството на акумулатори?

Макар че Чили има най-големите в света ресурси на " бялото злато ", тя не се възползва напълно от тях. Подобно на Albemarle, другият огромен литиев производител в страната - SQM, се бори за увеличение на добивите на фона на огромното търсене в международен мащаб, което се чака да утрои размера си до 2025 година В същото време държавното управление забавя стартирането на нови играчи на пазара.

Последният опит на Чили да притегли производителите на акумулатори демонстрира, че преместването на тази промишленост от Азия в Южна Америка няма да бъде елементарно, споделя Емили Херш, управител на американската консултантската компания DCDB.

Чили, който в миналото е била най-големият производител на литий в света, свива пазарния си дял, защото фирмите за рандеман в страната са изправени пред доста регулаторни спънки и опълчване от страна на екологичните и локалните деятели.

Рядко срещана договорка

Бившият президент на Чили Мишел Бачелет направи необикновена договорка в края на 2016 година с Albemarle, която добива съвсем половината литий в страната. Нейното лявоцентристко държавно управление даде на Albemarle зелена светлина да удвои добива си до 2043 година В подмяна на това Бачелет се контракти с основаната в Съединени американски щати компания да доставя една четвърт от годишното си произвеждане на преференциални цени на производителите на акумулатори, искащи да основат бизнес в Чили.

Чилийската организация за вложения Corfo откри търг за евентуалните вложители през април 2017 година с вярата, че новите заводи ще се появят при започване на 2020 година Получени са 12 предложения. Правителството обаче се е страхувало, че няма да може да достави обещаното количество литий.

Според държавните прогнози Albemarle ще създаде 64 хиляди тона литий до 2020 година, като за новите заводи би трябвало да бъдат доставени 16 хиляди тона. Но тримата вложители, спечелили плана, дружно се нуждаят от 28 496 тона литий за производството си, което е съвсем два пъти повече от количеството, което Albemarle би трябвало да достави.

Документите демонстрират, че държавната организация се е надявала Albemarle да форсира увеличението на добива си. През март 2018 година сдружението кандидатства за увеличение на количеството си за експорт до 145 хиляди тона литий годишно. Но чилийският регулатор през септември предходната година отхвърля това предложение, заявявайки, че компанията не е съумяла да потвърди, че разполага с технологията, нужна за производството на спомагателен литий, без да бъдат наранени водните запаси.

Сега Albemarle твърди, че е на път да усили индустриалния си потенциал до над 80 хиляди тона литий до 2021 година, което към момента не е задоволително, с цел да може държавното управление да извърши обещанията си към печелившите участници в плана.

Държавата " обърка желанията си за действителност ", споделя Хайме Але, съветник от Сантяго.

Последен късмет

Чилийското държавно управление се насочи към евентуални вложители от Европа, Япония и Южна Корея, които да създават акумулатори в южноамериканската страна. Тръжната процедура е планувана за началото на 2020 година и предлага отстъпки при доставките на литий от SQM.

От организацията за поощряване на вложения в страната (InvestChile) настояват пред Reuters, че този път разпоредбите са по-ясни. " Това е значимо, с цел да се предпазим от обстановките, които се случиха до момента ", споделят от организацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР