Правителството в Багдад осъди Съединените щати за поредица от въздушни

...
Правителството в Багдад осъди Съединените щати за поредица от въздушни
Коментари Харесай

Ирак критикува американските удари, при които бяха убити осем проирански бойци

Правителството в Багдад осъди Съединените щати за поредност от въздушни набези, при които бяха убити осем подкрепяни от Иран бойци, заявявайки, че това нарушава суверенитета на Ирак.

Съединени американски щати не са координирали офанзивите против позиции на милиция южно от Багдад във вторник и рано сутринта в сряда с Ирак, сподели държавният представител Басем ал-Ауади. Ударите съставляват „ недопустимо нарушаване на суверенитета на Ирак “, добави той.

Проиранската милиция Катаиб Хизбула, известна още като Бригадите на Хизбула, удостовери в сряда, че осем от нейните бойци са били убити при американските удари. Той предизвести в изказване, че офанзивите „ няма да останат ненаказани “.

Централното командване на Съединени американски щати съобщи, че ударите са възмездие за „ офанзиви против американски и съдружни сили от Иран и подкрепяни от Иран групи “.

Позиции на Съединени американски щати под обстрел

Ударите са първите, които Съединени американски щати оповестиха против подкрепяните от Иран сили в Ирак, откогато тези групи започнаха вълна от офанзиви против американски цели в отговор на поддръжката на Вашингтон за Израел в продължаващата война в Газа.

Вашингтон обаче се насочи към подкрепяните от Иран групировки в прилежаща Сирия, където позициите му също бяха под обстрел.

От експлоадирането на войната в Газа на 7 октомври американските сили, ситуирани в Ирак и Сирия, са били атакувани минимум 66 пъти, причинявайки пострадвания на повече от 60 чиновници, споделя Пентагонът.

Последната от тези офанзиви се случи в понеделник, като подкрепяните от Иран милиции изстреляха „ балистична ракета отблизо разстояние против американските и съдружните сили във въздушната база Ал-Асад “, като раниха осем души и провокираха отмъщението на Съединени американски щати, представител на Пентагона бригаден Генерал Пат Райдър сподели в изказване.

Иракският представител ал-Ауади осъди подкрепяните от Иран групи, които Вашингтон упреква за многократни офанзиви на силите му, като сподели, че вземат участие в „ противозаконна “ активност и „ заплашват националния интерес “.

Въздушната база Айн ал-Асад в провинция Анбар, западно от Багдад, е хазаин на силите на водената от Съединени американски щати коалиция, която се бори с ИДИЛ (ISIS) в Ирак.

Има почти 2500 американски бойци в Ирак и към 900 в Сирия като част от напъните за попречване на възраждането на ИДИЛ.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР