Правителството усилено работи по Закона за индустриалните зони. Това заяви

...
Правителството усилено работи по Закона за индустриалните зони. Това заяви
Коментари Харесай

Дончев: България ще има нужда от парогазови централи

Правителството интензивно работи по Закона за индустриалните зони. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на 14-ата годишна среща на държавното управление с бизнеса.
В началото на февруари планът на закона ще бъде оповестен за публично разискване. По текстовете се работи от половин година.
„ Законът съдържа в себе си доста тънък баланс от тласъци за всеки вложител в индустриална зона. Казано на битов език, опитваме се да смачкаме режимите, тъй че нещата да се случват по-бързо – и за този, който основава индустриална зона, и за този, който реши да основава мощности “, изясни пред публицисти вицепремиерът след срещата с бизнеса.
Дончев успокои, че с текстовете на закона не се цели всеобщо създаване на индустриални зони. Желанието на кабинета е, когато се появи вложител, да може законодателно да бъде подтикван и бизнесът му да проработи за една година, а не да чака по три и повече както е в този момент.
По време на форума Томислав Дончев съобщи, че българската стопанската система към момента остава дребна на фона на останалите Европейски Съюз, макар че има забележителен прогрес след присъединението.
По отношение на въглеродните излъчвания и т.нар „ Зелена договорка “ на Европейски Съюз вицепремиерът съобщи, че предстоят към момента отговори на въпросите кой ще заплаща да вземем за пример за излъчванията, които отделят вулкани като Етна.
Сред решенията за по-малко въглеродни излъчвания е също построяването на повече парогазови мощности в страната.
„ Със сигурност такива ще има у нас за в бъдеще, дали като част от мощностите на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Прогнозата ми е, че до 5-10 години това ще бъде реалност. Част от въглищните централи ще употребяват и газ “, счита Томислав Дончев.
Грубата сметка демонстрира, че цената, която би трябвало да платим в бъдеще за „ Зелената договорка “ на Европейска комисия, за построяването на нови мощности е 20 000 евро, предвижда Дончев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР