Правителството щяло да прави работна група, която да прецени да

...
Правителството щяло да прави работна група, която да прецени да
Коментари Харесай

Петков не вярва на общините, че нямат пари за ток

Правителството щяло да прави работна група, която да реши да бъде ли подкрепена локалната власт за високите сметки
Петков упрекна „ Булгаргаз” за високите цени на газа

Премиерът Кирил Петков не има вяра, че общините нямат пари да си заплащат високите сметки за осветяване. Независимо, че доста кметове сигнализират, че за декември са получили фактури, чиито суми са що се касае за цяла година, в Министерски съвет считат, че не всички общини страдат от дефицит на средства.

„ Да, може и да има такива общини, само че ще пожелаеме точните елементи, тъкмо за какви пари става дума, тъй като осветлението не е огромен % от разноските на общините. Така че желаеме да отделим политическия пиар, с който ни заливат от заран до вечер”, изясни подозренията си Петков.

Министърът на енергетиката Александър Николов сподели, че ще обмислят по какъв начин да решат казуса и на университети и общежития с високите сметки за ток. „ Те са юридически лица, разноските там са много по-високи, в сравнение с могат да поемат студентите”, уточни Николов.

Енергийният министър акцентира, че смяна на тока за бита няма. Мораториумът е в действие, остава компенсацията за бизнеса и индустриалните консуматори.

„ По тематиката с цените на тока доста ясно би трябвало да се каже, че фактурите през февруари ще включат обезщетенията за декември и януари. Днес взехме решение, че започваме работна група, в която ще се разискват помощи за общините в посока учебни заведения, лечебни заведения, детски градини. Докато имаме обстановка като тази, при която и Министерство на вътрешните работи, и ДАНС работят за уличните лампи, които от двете страни на улицата костват с разлика от 4 000 лв., ще забележим каква е обстановката и ще отделим политическия пиар от действителните потребности от помощи, съобщи Кирил Петков.

„ За Булгаргаз да кажем, че уволнението на досегашното ръководство е, че хората там не са си изпълнявали тяхната задача по верния метод. Водим следствие и сме сигурни, че тяхната активност е част от казуса с високите цени на газа. Трябва да се види какъв % идва от „ Газпром” и какъв % идва от азерския газ и това е предопределило повишението на цените. Може би службите ще издигнат обвинявания, тъй като считаме, че техните решения са довели до високата цена на газа”, разгласи Петков.

Той изясни, че „ в този момент има краткотрайни назначения в борда, само че ще се създадат обществени състезания в „ Булгаргаз”.

Опровергаха всички направени забележки

Няма констатации за цените

Отстраненият Съвет на шефовете на „ Булгаргаз” разгласява Доклада от инспекцията на БЕХ в сдружението и опроверга всички констатации и рекомендации на работната група, направила инспекцията.
От отчета излиза наяве, че работната група не е установила никакви съответни данни, че цената на газа от 1 януари би могла да бъде по-ниска. В отчета има редица констатации от вида на „ съществуващите разлики сред данните, подавани от „ Булгаргаз” в разнообразни информации, водят до подозрения във връзка с тяхната коректност”. А от отстранения Съвет на шефовете разясняват, че едните информации са на месечна, а другите на тримесечна база.

Работната група показва, че съгласно правните консултанти на БЕХ по британско право точката за доставка на азерски газ е единствено Комотини и всяка друга точка за доставка би трябвало да се договаря с азерския снабдител в допълнение. И защото междусистемната газова връзка с Гърция не е подготвена, не получаваме цялостните контрактувани количества азерски газ.

Отстраненият Николай Павлов:

Опитват се да сплашат шефовете на „ Булгаргаз “



„ Беше включен целият инструментариум, в това число полицейски, с цел да се натиска сдружението и управлението, в това число и сега в блока, в който пребивавам, има дежурна полицейска кола. Тези неща явно се вършат, с цел да се сплаши ръководството”. Това съобщи пред Българска национална телевизия Николай Павлов, отстраненият в петък шеф на „ Булгаргаз”. Според него „ Булгаргаз” е много апетитно сдружение, което е в чудесно финансово положение. Това е пазар за близо 3 милиарда лева и е много апетитна хапка, сподели Николай Павлов. По думите му сдружението не може да бъде приватизирано, тъй като няма активи, най-големите му активи са договорите, които има. „ Булгаргаз” ще внесе предложение за понижение на цената на газа с най-малко 17% от 1 февруари, сподели още Николай Павлов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР