Правителството ще търси законодателни промени, които да позволяват разкриването на

...
Правителството ще търси законодателни промени, които да позволяват разкриването на
Коментари Харесай

След Пеевски и правителството иска разкриване на крайните собственици на медиите

Правителството ще търси законодателни промени, които да разрешават разкриването на крайния притежател на медиите. Това решение е взето в сряда на съвещание на Министерския съвет и идва близо 20 дни, откакто сходни промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби бяха импортирани от депутати от Движение за права и свободи, измежду които и издателят Делян Пеевски. 

На съвещанието си в сяда държавното управление одобри решение за основаване на работна група, която да изготви промени в настоящото законодателство по отношение на собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространяване.

Работната група би трябвало да предложи явен механизъм за откриване на крайния притежател на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, виновния държавен орган, който ще ползва механизма, както и размера на глобите, при положение на несъблюдение на отговорностите на получателите на законопроекта, се показва в решението.

Групата би трябвало да предложи също законово позволен метод за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и да регламентира обвързване на Комисия за защита на конкуренцията за от време на време правене на секторни разбори на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии. В случай, че Комисията откри, че конкуренцията на медийния пазар е лимитирана или нарушена, да бъде основан механизъм за нейното възобновяване.

В работната група по правенето на законодателните промени ще бъдат включени министрите на стопанската система, на финансите и на културата и избрани от тях специалисти.

На работната група се разпорежда в 14-дневен период от приемането на това решение обосновано и стимулирано да сезира Комисия за защита на конкуренцията за осъществяване на секторен разбор на медийния пазар в страната, при който да се изследват неговите характерности и конструкция, участниците, степента на пазарна централизация, динамичността в бранша, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени заключения за положението на конкурентната среда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР