Правителството реши да възобнови предсеизмичните проверки на обществените сгради, като

...
Правителството реши да възобнови предсеизмичните проверки на обществените сгради, като
Коментари Харесай

В Гърция ще има сеизмично обследване на сградите

Правителството реши да възобнови предсеизмичните инспекции на публичните здания, като подчертава върху към 30 000 постройки, считани за сериозно значими, като учебни заведения, лечебни заведения и други места за събиране на огромни групи хора.

Решението, което ще бъде приложено навреме, беше взето по време на среща в петък, управлявана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, отдадена на отбраната от трусове.

На нея участваха министърът по въпросите на климатичните рецесии и гражданската отбрана Христос Стилианидис, на който е предоставено управлението на плана, членове на кабинета, ръководителят на Организацията за антисеизмично обмисляне и отбрана (ОАСП) Ефтимис Леккас и Гиоргос Стасинос, ръководител на Техническата камара на Гърция (ТЕЕ).

Срещата беше съсредоточена върху инспекцията на към 64 000 публични здания от общо 80 000, от които 16 000 са били тествани през предходните години. Акцентът ще бъде подложен върху тези постройки, които се смятат за изключително значими, като да вземем за пример зони за публични събрания или здания със специфични функционалности. Според известията през идващите няколко дни ще последва втора среща в Министерството на гражданската отбрана, с цел да се формулира по-конкретен проект.

Не е изненадващо, че Организацията за антисеизмично обмисляне и отбрана, която разполага с нужния експертен опит, ще дава отговор за планирането на инспекциите с поддръжката на Техническата камара на Гърция.

Нещо повече, обмисля се и опцията Техническата камара на Гърция да провежда механически семинари за узаконяване на инженерите, които по-късно ще правят инспекциите. Въпреки това, като се има поради, че Организацията за антисеизмично обмисляне и отбрана дава отговор за антисеизмичната политика, само че не може да задължи обществените органи да правят инспекции , се търси правна формула, която да направи инспекциите наложителни в границите на избран интервал от време.

Проверките ще се правят в сходство със съответния правилник, който беше преразгледан през 2022 година Съответно, в случай че по време на първичната инспекция се откри проблем с дадена постройка или има отчет от притежателя на постройката, ще последва вторична инспекция. Според оценките на Организацията за антисеизмично обмисляне и отбрана процентът на постройките, изискващи вторично проучване, е не повече от 3-4 % от общия брой .

Освен това беше решено, че Организацията за антисеизмично обмисляне и отбрана ще пристъпи към ново преразглеждане на картата на сеизмичния риск, която за финален път беше обновена след земетресението в Атина през 1999 година, при което починаха 143 души .

Новата разпоредба за резистентност на трусове също ще бъде сменена с европейската (Еврокод), а Организацията за антисеизмично обмисляне и отбрана работи с Министерството на културата за основаване на спецификации за отбрана на историческите монументи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР