Правителството реши да открие процедура за концесия за строителство на

...
Правителството реши да открие процедура за концесия за строителство на
Коментари Харесай

Правителството отново дава на концесия Летище Пловдив

Правителството реши да открие процедура за концесия за строителство на Летище Пловдив. Това заяви министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков в Министерския съвет, представен от Българска телеграфна агенция. Процедурата ще бъде напълно обществена, добави той.

Преди 4 години страната още веднъж се опита да даде аеропорта на концесия, само че процедурата беше спряна през 2018 година, тъй като спечелилият, китайско-холандски холдинг отхвърли да подпише контракт.

Друг мотив за края на процедурата беше, че тя е извършена по остарелия Закон за концесиите, който не е привързан с евроизискванията.
Нов опит за концесия на пловдивското летище При предходния нямаше нито една подадена оферта
Срокът на концесията, за която ще даде летището, дружно със строителството и дейностите по даването на летищни услуги, е 35 години. При оценяването на участниците техническото предложение ще има относителна тежест 55%, 45% ще бъда финансово предложение, посочи министър Желязков.

Изискванията към участниците в процедурата ще бъдат на практика опит в употреба на интернационално летище с пътникопоток не по-малко от 450 хиляди души годишно, както и не по-малко на 5 години през миналите 10 години.
Военен хеликоптер се разруши край Летище Пловдив По първични данни има жертви и потърпевши
Освен това претендентите би трябвало да имат регистриран главен капитал не по-малко от 1 млн. лева Размерът на балансовата или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не би трябвало да е по-малък от 40 млн. лева Кандидат концесионерите би трябвало да са финансирали най-малко един план, чиято стойност надвишава 10 млн. лева през последните 10 години, уточни Росен Желязков. Участниците в процедурата би трябвало да имат и опит в набирането на финансови средства.

Концесионното заплащане има две ставки – закрепена и плаваща. Плаващата е 5% от брутния доход на концесионера на годишна база, само че не по-малко от 100 хиляди на година. Инвестициите, които се чакат, би трябвало да бъдат не по-малко от 100 млн. лева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР