Правителството публикува резюмета на службите във връзка с последиците от

...
Правителството публикува резюмета на службите във връзка с последиците от
Коментари Харесай

ДАНС: Падне ли дерогацията, Москва ще реагира срещу България

Правителството разгласява резюмета на службите по отношение на последствията от моменталното рухване на дерогацията за съветски нефт за рафинерията в Бургас.

Общото умозаключение на ДАНС, Държавна организация „ Разузнаване “ (ДАР) и Служба „ Военно разузнаване “ (СВР) е, че, в случай че дерогацията падне в тридневен период, страната е изправена пред опасности, измежду които са – повишаване на цените, дефицит на горива и даже отрицателна реакция от страна на Руската федерация, съобщи Дебати.

Според ДАНС в последните месеци в рафинерията на „ Лукойл “ има старания за използването на по-големи количества неруски нефт. От контраразузнаването показват, че

има поредност от „ провокации “ по намиране на суровина на преференциални цени.

При възможен дефицит на горива на българския пазар компенсиране в известна степен може да бъде обезпечено посредством импорт от прилежащи страни, само че евентуално на по-високи цени и при усложнени логистични вериги, се показва в заключението от ДАНС.

От там показват, че при този сюжет се чака увеличение на цената на съществени артикули и услуги, което ще докара до закъснение на стопанската система.

ДАНС заключава, че не е невероятно да се премине на неруски нефт, само че това би трябвало да стане при „ навременен импорт задоволителни количества нефт и петролни артикули от различни на Русия източници и на налични за българския консуматор цени„.

От резюмето на военното разузнаване става ясно, че са вероятни доставки на горива по вода от „ Каспийския и Средиземноморския район, както и от Северна Африка и Близкия Изток “.

От ценова позиция най-изгоден за страната би бил вносът от Азербайджан – сорта Azeri light, както и от Казахстан – вид CPC Blend. 

Въпреки това службата не може да се произнесе по това какви ще бъдат последствията за страната при своевременното отпадане на дерогацията, защото законът не ѝ разрешава да събира информация от вътрешнополитически темперамент.

Външното разузнаване пък счита, че ще е допустимо да им отрицателни последствия за страната ни, като реакцията на Русия от рухването на дерогацията и прекосяване към преработката на напълно неруски нефт ще бъде политическа и икономическа.

Като цяло разузнаването вижда риск за националната сигурност, в случай че дерогацията бъде анулирана в тридневен период, каквото е настояването на депутата от ГЕРБ Делян Добрев и чийто законопроект през днешния ден в зала защитаваха от Движение за права и свободи.

Според службата продължаването на работата на рафинерията в непрестанен режим е от изключителна значимост за сигурността на страната. Според разузнаването намирането на неруски нефт е предизвикателство.

При намирането на неруски нефт се обрисува и различен риск – от повишение на крайната цена на горивата, а от там и на инфлационните процеси в страната, заключават от службата.

На брифинг министър председателят акад. Николай Денков разясни, че

внезапното прекъсване на дерогацията покачва и рисковете

от нарушение на оперативната активност на рафинерията. Затова и прекосяването към напълно неруски петрол би трябвало да се случи в няколко стъпки.

„ Смяната на нефта би трябвало да се случва поетапно, тъй като другояче се основават софтуерни опасности от запушвания, детонации, пожари и други повреди, които нефтохимиците доста добре знаят “, съобщи министър-председателят.

По-рано през днешния ден от ПП-ДБ оповестиха, че са внесли промени в законодателството, които плануват преустановяване на дерогацията в интервала 1-15 септември 2024 година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР