Правителството прие промяна на Наредбата за реда за класифициране на

...
Правителството прие промяна на Наредбата за реда за класифициране на
Коментари Харесай

Кабинетът поставя под контрол нови 10 вещества

Правителството одобри смяна на Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични, с която се слагат под надзор нови 10 субстанции посредством включването им в Списък I – „ Растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с тях, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина “ и Списък III – „ Рискови субстанции “ на Наредбата, оповестиха от държавната пресслужба.

Очакваният резултат от предлаганата смяна е да се ограничи рискът от корист с веществата, попречване на трафика и разпространяването им.

Пет от веществата се включват в Списък I, съгласно решение на Комисията по наркотичните субстанции към Организация на обединените нации, с което се слагат под интернационален надзор нови субстанции посредством включване в описите на Конвенциите на Организация на обединените нации по упойващите и психотропните субстанции.

Четири субстанции се включват по предложение на Министерството на вътрешните работи и Военномедицинска академия, въз основа на мнение на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните субстанции.

В Списък III на Наредбата се включва вещество въз основа на мнение па Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните субстанции, на база получена нота от Международния съвет за надзор на опиатите, с която се осведомят страните за нови субстанции, сложени под интернационален надзор според Конвенцията за психотропните субстанции.

С смяната също по този начин се трансферират от Списък II - „ Вещества с висока степен на риск, намиращи приложение в хуманната и ветеринарната медицина “ в Списък I метаболитите на веществото кокаин - екгонин и неговите естери и деривати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР