Правителството прие промени в Постановление № 151 на Министерския съвет

...
Правителството прие промени в Постановление № 151 на Министерския съвет
Коментари Харесай

Работодателите ще получават пари от държавата за запазване на заетостта до края на май |

Правителството одобри промени в Постановление № 151 на Министерския съвет от 2020г. за установяване на изискванията и реда за погашение на средства на работодатели за опазване на заетостта на служащи и чиновници в браншове и стопански действия наранени от разпространяването от COVID-19.

С тях се удължава срокът за погашение на средствата за опазване на заетостта на служащи и чиновници до 31 май 2021 година.

Средства ще продължат да се изплащат за служащи и чиновници, които през интервала от 13 март до 31 декември 2020 година са работили на ненапълно работно време, употребили са отпуск на съображение член 173а от Кодекса на труда или работата им е била прекратена заради въведени краткотрайни ограничавания на активността. Работниците и чиновниците следва да са били в трудово правно отношение с работодателя преди 1 октомври 2020 година

И през спомагателния интервал на използване на мярката размерът на поддръжката от страната ще е в размер на 60 на 100 от осигурителния приход и от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020г.

След смяната на Постановлението за погашение на средства ще могат да аплайват работодатели, потвърдили спад на приходите от продажби през месеца, предшестващ месеца на кандидатстване, с не по-малко от 20 на 100 по отношение на усреднените доходи за 2019 година

До 15 април 2021г. работодателите ще могат да подават заявки за погашение на средства за интервала от 1 януари до 31 март 2021г. Заявленията ще се преглеждат и финансират по досегашния ред.

Финансовите средства ще се превеждат на съответния шеф по банков път от Националния застрахователен институт.
Постановлението влиза в действие от 1 април 2021г.

С друго държавно решение срокът за погашение на обезщетения за опазване на заетостта в размер на 290 лева месечно на служащите и чиновниците и самоосигуряващите се лица от секторите „ Транспорт “, „ Хотелиерство и ресторантьорство “ и „ Туризъм “ се удължава до 31 май 2021 година Това реши държавното управление с одобряването на промени в Решение № 429 за установяване на изискванията и реда за погашение на финансова поддръжка по тази мярка за запазване на работните места в предприятията, непосредствено наранени от изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, изм. и допълнено с Решение № 982 на Министерския съвет от 31 декември 2020 година

Финансовите средства, нужни за погашение на обезщетенията ще бъдат обезпечени от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ", в, рамките на сегашния бюджет на мярката в размер на 80 млн лева Компенсации ще се изплащат след приемане на позитивно решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР