Правителството прие позицията на България за неформалното заседание на Съвета

...
Правителството прие позицията на България за неформалното заседание на Съвета
Коментари Харесай

МС одобри позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството одобри позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира в интервала 30 август - 1 септември 2020 година в гр. Кобленц, Германия. Темата определена от Германско председателство е „ Научените уроци от рецесията с ковид - резистентност на земеделския и агрохранителния бранш, оценка на храните, земеделието и животните”.

България смята, че от първостепенно значение е гарантиране на качествени и безвредни храни за жителите на Европейски Съюз, което извежда на напред във времето ролята на земеделските стопани. За да подсигуряваме тяхната резистентност се нуждаем от принадлежности за даване на подкрепяне посредством ресурсите на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това може да се реализира с еластичност на настоящите стратегии и опциите за директно финансово подкрепяне. За справяне с бъдещи рецесии, пред които може да се изправя веригата на предложение на храни, от значително значение са напъните в границите на Общата организация на пазарите. Те би трябвало да бъдат ориентирани към повишение на успеваемостта на ограниченията за предварителна защита, в допълнение към използването на обезщетителен механизъм за последици от рецесии.

Страната ни преценя също по този начин, че използването на обединен метод за етикетиране в Европейския съюз по отношение на оповестяването на произхода на храните, е от особена значимост за потребителите, с цел да могат да създадат осведомен избор при закупуването им. Подкрепяме концепцията за основаването на обединен етикет за хуманно отношение към животните, само че той следва да има непринуден темперамент. Необходимо е Регламентът за хуманното отношение към животните при превоза по цялата транспортна верига да се актуализира с оглед залагането на най-новите научни доказателства в тази област.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР