Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове,

...
Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове,
Коментари Харесай

Изменя се Устройственият правилник на МС и на неговата администрация

Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове, в това число промени в Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация и в Устройствения устав на регионалните администрации.

Промените в Устройствения устав на Министерския съвет (МС) се осъществят в осъществяване на рекомендациите, които Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) прави в своя обзор на функционалностите на администрацията на Министерския съвет. Препоръките са ориентирани към обезпечаване на по-добър институционален потенциал на България за осъществяване на политики.

За задачата дирекция „ Икономическа и обществена политика “ се преформатира в дирекция „ Координация на политики и концесии “, като се надграждат нейните координационни функционалности. Наред с създаването и осъществяването на политики с водоравен темперамент, дирекцията ще извършва функционалностите на секретариат на Консултативния съвет за Европейската зелена договорка.

Създава се нова дирекция „ Стратегическо обмисляне “, която е от особена значимост за осъществяването на един от плановете от Националния проект за възобновяване и резистентност в област „ Бизнес среда “:,,Технологичен инструмент за по-добро стратегическо обмисляне и ръководство на осъществяването на националните стратегически документи “ с водеща институция – Националният статистически институт (НСИ). Новата дирекция ще бъде натоварена с осъществяването на част от знаците на плана и ще бъде ангажирана дълготрайно във всички стъпки от реализацията им.

Създава се също по този начин звено, което да реализира оперативното счетоводство на регионалните администрации, на Националната комисия за битка с трафика на хора и на Централната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните. Тази смяна е в осъществяване на промяната за внедряване на споделени услуги, в съответния случай – посредством консолидиране на оперативно счетоводство. Осигуряването на нужните длъжности за новото звено ще се осъществя посредством обезщетени промени на щатните числености на АМС и на регионалните администрации.

Проектът на признатото държавно разпореждане планува също промени в Устройствения устав на регионалните администрации по отношение на осъществяване на структурни промени и по-конкретно – с оптимизация на щатната им бройка с 34 бройки.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР