Правителството прие Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността

...
Правителството прие Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността
Коментари Харесай

МС одобри мерки за повишаване на заетостта сред жените

Правителството одобри Националния проект за деяние за поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете за 2018 година Документът включва ограничения за повишение на заетостта измежду дамите и за понижаване на разликите в заплащането сред половете, оповестяват от пресслужбата на Министерски съвет.

По данни на Евростат през 2016 година, приблизително в Европейски Съюз коефициентът на претовареност при мъжете е 72%, а при дамите - 61%. Сред предпочитаните области в проекта са и битката с насилието, учредено на пола, насърчаването на равенството сред гюловете в процесите на взимане на решения.

Предвидени са и ограничения за поощряване на работодателите да наемат на работа безработни лица - самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст. Акцент в проекта са дейностите за по-добро съвместяване на професионалния и персоналния живот на родителите с дребни деца и даване на претовареност на безработни посредством обезпечаване на благоприятни условия за полагане на грижи за деца.

Предвиждат се и национални акции за повишение на чувствителността и нетърпимостта на обществото по отношение на насилието, учредено на пола, както и за по-доброто схващане на ролята на институциите в битката против него.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР