Правителството прие Наредба за формата, съдържанието, сроковете, реда и начина

...
Правителството прие Наредба за формата, съдържанието, сроковете, реда и начина
Коментари Харесай

Нови правила за първостепенните разпоредители с бюджетни средства

Правителството одобри Наредба за формата, наличието, периодите, реда и метода за показване на информация от Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш. Към съществуващата до момента се прибавя политиката за докладване и отчетност на положението и осъществяването на управническата отговорност в системите за финансово ръководство и надзор в организациите от обществения бранш.

Всеки началник на организация - първокачествен разпоредник с бюджетни средства, като се изключи Висшия правосъден съвет и Сметната палата, е задължен годишно да рапортува за положението на системите за финансово ръководство и надзор на министъра на финансите. С цел събирането на нужната информация и правенето на годишен отчет е планувано министърът на финансите, годишно до 1 декември, да утвърждава въпросник за положението на системите за финансово ръководство и надзор.

Тъй като с измененията в Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш беше разширено приложното поле на закона, като към организациите от обществения бранш бяха включени комерсиалните сдружения, в това число лечебните заведения с над 50 на 100 държавно и/или общинско присъединяване в капитала, както и техните дъщерни сдружения, в Наредбата е указано условието те също да рапортуват за положението на системите за финансово ръководство и надзор.

В сходство с държавната политика за въвеждане на електронното ръководство, в Наредбата има условие подаването на тази информация да е по електронен път, посредством профилирания модул „ Годишно докладване “ на Министерството на финансите. С това ще се понижи административната тежест и ще се отговори на новите условия на обществото за обезпечаване на леснодостъпни услуги.

Другите промени, които се плануват в Наредбата, се отнасят до въвеждане на задължението за издание на напътствията за годишното докладване на интернет страницата на Министерството на финансите, с което се цели обезпечаване на гласност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР