Правителството прие изменения в нормативни актове в областта на управлението

...
Правителството прие изменения в нормативни актове в областта на управлението
Коментари Харесай

Приеха изменения на нормативни актове в управлението на отпадъците

Правителството одобри промени в нормативни актове в региона на ръководството на отпадъците. Промените целят усъвършенстване на запаса от рециклируеми количества боклуци, както и възстановяване на успеваемостта на системите за ръководство в подтекста на новоприетия законодателен пакет „ Отпадъци “ по отношение на кръговата стопанска система, с който се слагат нови високи цели за преработване.

С промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки се усилва действително обхванатото население в системите за разделно събиране на боклуци от опаковки и се усилва броят на разположените съдове за обитаеми места с под 50 000 поданици приблизително с 15%, от 50 000 до 100 000 поданици - 9% и над 100 000 поданици - с към 7%. За да се увеличи ресурсната успеваемост, се дава приоритет на избрани способи на преработване. Това оповестиха от държавната пресслужба.

С цел екологосъобразното ръководство на излезлите от приложимост моторни транспортни средства (ИУМПС) от категориите за транспорт на повече от 8 пасажери и за транспорт на товари над 3,5 т (М2, Министерство на здравеопазването, N2 и N3), с Наредбата за ИУМПС се вкарва разширена отговорност на производителя за тези спомагателни категории. Поставят се високи цели: за оползотворяване 96% и за преработване 94%. Така се обезпечава по-голямо количество рециклируеми първични материали и тяхната преправка в страната.

Очакваният резултат от измененията е попречване изхвърлянето на рискови субстанции, нерегламентирано горене и отнасяне на съставни елементи и елементи от ИУМПС от тези категории над 3,5т., което е обвързвано с изключително висок риск за здравето и околната среда и опонира на правилата за кръгова стопанска система.

Промените в Наредбата за установяване на реда и размера за възнаграждение на продуктова такса утвърждават политиката на Министерство на околната среда и водите за стимулиране на използването на коли с по-ниски равнища на замърсяване, отделящи по-малко нездравословни излъчвания в атмосферата. Намалява се размерът на продуктовата такса за нови коли с мотори с вътрешно горене с 10% и се резервира досегашният размер на таксата за коли на възраст до 5 години. За по-дълго използвани коли продуктовата такса се усилва с 12-13%. За хибридните коли наклонността е същата, като таксата за новите се понижава с към 20%, а за по-дълго използваните се усилва с 12%.

Отпада заплащането на продуктова такса за електрически автомобили до 31.12.2021 година Въведените такси за моторни транспортни средства от категории М2, Министерство на здравеопазването, N2 и N3 са съобразени с по-голямото влияние върху околната среда като боклуци и източници на излъчвания. Като част от комплексните ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух те целят ограничение на нездравословните излъчвания от по-мощни МПС мотори с вътрешно горене, емитиращи по-големи количества нездравословни изгорели газове, с по-висока междинна възраст по отношение на леките коли с по-голям принос в замърсяването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР