Правителството преговаря с Лукойл да се подготви при нужда да

...
Правителството преговаря с Лукойл да се подготви при нужда да
Коментари Харесай

Кабинетът преговаря с Лукойл за работа 100% без руски петрол

Правителството договаря с " Лукойл " да се приготви при потребност да работи със 100% гориво, което не е съветско. В момента рафинерията работи с 40% съветски нефт. Това оповестиха след съвещание на Министерски съвет през днешния ден отрасловите министри и представителят на кабинета Лена Бориславова. Тя посочи, че държавното управление интензивно се приготвя да предотврати енергийна рецесия, а вицепремиерът Асен Василев добави, че в страната има гориво за 120 дни, даже в случай че Босфора затвори, което е " краен вид ".

Относно доставките на газ - има задоволително количество от терминалите за полутечен газ, те към този момент са с друга цена, само че не се чака да се пресечен доставките, разясни Василев. Николов изясни, че се поддържа непрекъснат контакт с бизнеса от края на декември, само че " в рамките дневно е имало смяна на цена, което е функционалност от страхове и особено в Европа, на база на цена, годна в границите на часове или ден ".

Той разяснява, че в Европейска комисия е основана работна група " Енергетика ", която е обвързвана с понижаване на инфлацията и натиска на високите цени на ел. силата. Ще се прегледат всички ограничения и оферти, ще се следи цялата система, ще се обсъдят всички механизми за подкрепяне на бизнеса, безапелационен бе Николов. Той също " не мисли, че " Лукойл " ще има усложнения, защото има различни снабдители на нефт, а глобите все още сочат, че няма индикации за понижаване на природния газ.

Да предвиждаме всички ходове по време на война е безусловно невероятно, в случай че има понижение на подаването, по което и да е трасе, ще се следи, сподели министърът. По мотив тиражираната информация от ГЕРБ, че продаваме на ниска цена газ, Асен Василев разяснява: " На 3 март, точно на националния празник, бяха публикувани неистини, свързани с пари, истината е обвързвана с националния интерес. "

От държавното управление обаче са безапелационни, че няма да има повишаване на цените на тока за бита, нито на изравнителните сметки, които се отнасят за минал интервал, а по отношение на парното - там към този момент има повишаване с 3% на природния газ, което ще се отрази.

По-големият проблем са неплатените сметки на " Топлофикация - София ", изясни от своя страна министърът на енергетиката Александър Николов. Относно цените на тока за бита министърът на финансите Асен Василев посочи, че по информация КЕВР приготвя ново ценово решение след приключване на мораториума за цените на ток, парно, вода, което няма да докара до повишение на цените за бита.

Компенсациите за бизнеса са до 31 март, изясни Асен Василев. Новият регулатор създава нов сегмент на енергийната борса за сред 12 и 18 месеца, като там да се дава електрическа енергия на ниски цени, в случай че не успее регулаторът, ще се обмисля с бизнеса. Александър Николов добави, че задачата е цените да бъдат непокътнати в настоящия формат, да няма спомагателни разноски за бита. Очаква се да се пуснат и други източници - идната седмица, от Чирен, което от 15 март би трябвало да влезе първа година в употреба.

Корнелия Нинова, министър на стопанската система, също удостовери, че държавното управление е в непрекъснат контакт с Държавния запас за наличните количества, усилват се количествата и има всекидневен контакт с Лукойл, с цел да има задоволително количества горива. Асен Василев добави, че гориво не се закупува, защото има задоволително.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР