Правителството предлага промени в три закона и одобри изменения в

...
Правителството предлага промени в три закона и одобри изменения в
Коментари Харесай

МС прие решения, свързани с нови мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите

Правителството предлага промени в три закона и утвърди промени в две наредби като част от пакета ограничения за понижаване на административната тежест за бизнеса и жителите, оповестиха от държавната пресслужба.

С предлаганите промени в Закона за измерванията се планува частична анулация на режима за одобрение на идентификационните знаци на лицата, които създават или внасят бутилки като от него ще отпаднат вносителите на бутилки. Отменя се и уведомителният режим за активността на лицата, които създават или внасят авансово опаковани артикули.

Те могат да бъдат елементарно открити от наложителното обозначаване върху съответния артикул, както и от регистри, водени в разнообразни ведомства. С измененията, предлагани в Закона за техническите условия към продуктите, се отстранява условието за показване на някои публични удостоверителни документи на книжен притежател и се основава опция те да бъдат събрани по длъжностен път. Такива документи са правосъдното уверение за настоящо положение, уверение за регистриране в комерсиалния указател, както и представянето на трудови контракти на личния състав. Уреждат се също редът и метода за даването на административни услуги по електронен път, което ще спести време и средства при кандидатстването за приемане на лицензии по реда на закона.

По-малко документи ще изисква и Агенцията по заетостта при регистрацията на предприятия, които обезпечават краткотрайна работа. Това ще е резултатът от предлаганите от държавното управление промени в Закона за поощряване на заетостта. За кандидатстващите за осъществяване на тази активност физически и юридически лица ще отпадне задължението да показват документи за регистрация или обединен идентификационен код. Тези условия ще бъдат проверявани служебно.

Одобрените промени в Наредба за средствата за премерване, които подлежат на метрологичен надзор, целят основаване на по-благоприятна бизнес среда посредством понижаване на избрани административни периоди, свързани с процеса по одобрение на вида на средствата за премерване.

От Правилника за използване на Закона за поощряване на вложенията пък отпада условието за даване на някои публични удостоверителни документи на книжен притежател като удостоверението за съществуването или неналичието на отговорности, издавано от Национална агенция за приходите, и документа за липсата/наличието на неизплатени трудови хонорари към служащи и чиновници, издаван от ИА „ Главна ревизия по труда “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР