Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази

...
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази
Коментари Харесай

Кабинетът иска държавни отличия за двама видни наши медици

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за награждаване на проф. доктор Темелко Темелков и на проф. доктор Радослав Гайдарски с медал " Св. Св. Кирил и Методий " – огърлие, за значимия им принос в региона на здравната просвета в България.

Проф. Темелков, д.м.н. е роден през 1937 година Завършва медицина във ВМИ – Варна, специализирал е в Русия, Австрия и Англия. Професионалната му кариера стартира като ординатор-хирург в Добрич и Варна. Хабилитиран е като доцент през 1981 година и като професор през 1987 година От 1988 година е завеждащ на Клиниката по колопроктология и началник на Катедрата по обща и оперативна хирургия на ВМИ – Варна. Основните му научни разработки са в региона на стомашно-чревната, гнойно-септичната, онкологичната и лапароскопската хирургия и колопроктологията. Редактор и създател е на научни публикации в профилирани медицински издания. Като ректор на Медицинския университет във Варна е почетен с Международна златна и сребърна премия за качество 2002 в Мексико и е определен за пълновръстен член на Асоциацията на европейските университети. Избран е за почетен член на Българското хирургично сдружение, член е на Европейското сдружение по хирургия, Международния лицей на хирурзите и Световната университетска организация на колоректалните хирурзи. Удостояван е със званието " Медик на годината – Варна " (2006) и " Лекар на България " (2009).

Проф. Гайдарски е роден през 1937 година Завършва Медицинската академия в София. Професионалната му кариера стартира в Окръжна болница – Видин, където поредно минава ординаторските степен, а в интервала 1969-1972 година е заместител основен доктор по лечебната част. След конкурс е определен за помощник в катедрата по хирургически заболявания в МА – София, професор е от 1990 година Проф. Радослав Гайдарски е създател на голям брой научни изявления и е измежду дребното български хирурзи с приети рационализации на оперативни техники, употребявани в ежедневната процедура при интервенциите на черния дроб, жлъчните пътища, панкреаса и стомашно-чревния тракт. Учител е на три генерации млади хирурзи. Над 30 години е ръководител на комисия за държавни изпити по хирургия на студенти и специализанти. Носител е на високи призове и оценки за професионално развиване и достижения, измежду които " Лекар на годината ", " Лекар на България ", медал " Стара планина ".

Браво на варненските пожарникари. Ето и какво е написала Зорница: Благодаря на варненската пожарна работа, че толкоз бързо и не безразлично се отзоваха на сигнала за една нещастна котка, оплела се в просто изоставените непотребни кабели на цивилизования човек. #varna #rescue #fireman #cat #roof #brave

Публикация, споделена от Petel.bg (@petel.bg) на Фев 12, 2018 в 1:53 PST
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР