Правителството предлага гаранционна програма за кредитите, вземани от малки и

...
Правителството предлага гаранционна програма за кредитите, вземани от малки и
Коментари Харесай

2,5 млрд. лева гаранция за кредити за малкия и средния бизнес предлага кабинетът


Правителството предлага гаранционна стратегия за заемите, вземани от дребни и междинни компании, в размер на близо 2,5 милиарда лв.. За новата антикризиса мярка оповестиха министърът на финансите Асен Василев и министърът на стопанската система Кирил Петков.

С програмата страната ще покрива 50% от банковия риск на бизнеса. " Договорихме се с банките, че тези нови заеми към дребния и междинен бизнес няма да имат потребност от поръчителство и ще се отпускат в границите на 10 дни от стартирането на молбата. Фирмите ще теглят заеми от обслужващите ги банки ", обясни Петков. Идеята е заемите да бъдат в размер до 70% от приходите на съответната компания за 2019 или 2020 година. Заемите ще се теглят за период до 7 години, а лихвите няма да са високи.

Трябва да се вкарат оптимално бързо нови оборотни средства в дребния и междинен бизнес, сподели Петков. По думите му най-добре е да вземат участие дружно страната и частният капитал. В банките има доста пари, само че част от тях мъчно влизат в засегнатите от рецесията браншове, като туризма, даде образец икономическият министър.

От думите на АсенВасилев стана ясно, че още два месеца ще продължи действието на схемата 60/40. Европейска комисия е нотифицирала даването на 1.5 милиарда лв. по тази мярка, само че до момента са изхарчени 1.4 милиарда лв., сподели министърът на финансите.

Следващата седмица ще има съвещание на съвета за тристранно съдействие, където работодателите и синдикатите ще обсъдят дружно с държавното управление параметрите на мярката за идващите два месеца.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР