Правителството предлага акад. Николай Денков и адвокат Даниела Доковска за

...
Правителството предлага акад. Николай Денков и адвокат Даниела Доковска за
Коментари Харесай

Акад. Николай Денков и Адв. Даниела Доковска предложени за орден Св. Св. Кирил и Методий

Правителството предлага акад. Николай Денков и юрист Даниела Доковска за почитане с медал " Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие, осведоми пресслужбата на Министерски съвет .

Акад. Денков е роден на 3 септември 1962 година в гр. Стара Загора. Завършва Националната природоматематическа гимназия в София през 1980 година През 1987 година се дипломира във Факултета по химия и фармация на Софийския университет " Св. Кл. Охридски “. През 1994 година придобива степен лекар, а през 2008 година - степен лекар на химическите науки. От 1997 година е доцент, а от 2008 година е професор по физикохимия в Софийския университет " Св. Кл. Охридски “. От 2008 до 2015 година е началник на катедра " Инженерна химия “ и шеф на магистърска стратегия " Дисперсни системи в химичните технологии “ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. "

От 2016 година до момента управлява лаборатория " Активни формулировки и материали " в същия факултет. Член е на експертна група " Физически науки " към Европейската галактическа организация. През 2018 година е определен за член-кореспондент на Българска академия на науките, а през 2021 година за учен на Българска академия на науките. През 2019 година е определен за постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea.

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), водещ академик в изследователския институт на компанията " Unilever “ (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното виеше учебно заведение по индустриална физика и химия ESPC1 - Paris и в университета в Лил (Франция).

Научните му приноси са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. По данни на НАЦИД е създател и съавтор на над 175 научни изявления.

Адвокат Даниела Доковска е предложена  за изключително значими заслуги за развиването на правната просвета и юридическото обучение. Вече повече от 35 години тя интензивно способства за развиването на научната и просветителна активност в средите на адвокатурата, се споделя в прессъобщението.

От 1983 до 1992 година Даниела Доковска е член на Съвета по правната подготовка към Бюрото на Централния съвет на адвокатурата, два пъти е ръководител на Научно-методическия кабинет към Софийската адвокатка гилдия, а от 2012 година е началник на научната активност на Научно-методическия център на Висшия адвокатски съвет.

Тя е измежду учредителите на Центъра за образование на юристи " Кръстю Цончев “ и съвсем 10 години е член на неговия директорски съвет (2006-2015 г.), като способства в забележителна степен както за институционалното му създаване, по този начин и за развиването на неговата просветителна, научна и издателска активност.

В последните 40 години реализира и дейна активност за развиването на юридическия теоретичен щемпел у нас. Била е член на публицистичната гилдия на сп. " Общество и право “ и негов заместител основен редактор от 1991 до 1994 година Има значима роля за възобновяване на издаването на сп. " Адвокатски обзор “, което се утвърждава като значим теоретичен център освен за адвокатурата, само че и за по-широката юридическа общественост.

От 2007 година до през днешния ден тя е негов основен редактор, а от същата година е член и на публицистичната гилдия на списанието на Юридическия факултет на СУ - " Съвременно право “, което е едно от най-авторитетните издания за научни и на практика изявления във всички области на правото.

Даниела Доковска е теоретичен редактор на повече от 40 проучвания и монографии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР