Правителството подкрепи идеята на Бойко Борисов за създаване на държавен

...
Правителството подкрепи идеята на Бойко Борисов за създаване на държавен
Коментари Харесай

Властта налива 1 млрд. лв. в нов ВиК холдинг

Правителството поддържа концепцията на Бойко Борисов за основаване на държавен ВиК холдинг, който ще централизира ръководството на бранша. Български ВиК холдинг ЕАД " София " ще е напълно държавен, с капитал от 1 милиарда лева от централния бюджет за 2020 година В период от 6 месеца холдингът ще придобие посредством апортиране на държавните акции ВиК сдруженията в страната. Обединението ще придобие и сдруженията с предмет на активност поддържане, ремонт и реорганизация на ВиК инфраструктура. Принципал на холдинга ще е Министерство на регионалното развитие, заяви при започване на държавното съвещание районната министърка Петя Аврамова.

Холдингът ще има контролен съвет от петима членове, определени от районния министър. Те ще посочат тримата членове на управителния съвет. С оглед събитието, че ВиК сдруженията са бенефициенти по оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 ", не се планува холдингът да упражнява пълномощията на възложител на публични поръчки по дейностите, планувани във към този момент подписаните контракти за безплатна финансова помощ. Основната цел на обединяването е да не се позволяват рецесии като тази в Перник.

В момента у нас има 66 ВиК сдружения. Изцяло държавни са 14, в 16 страната има 51% и останалото е общински дял, 26 оператора са напълно общински, 2 са общинско-частни, 8 са напълно частни.

Припомняме, че в края на предходната година министър председателят подмятна концепцията за обединяване на всички ВиК в страната поради рецесията в Перник. На съвещанието на Министерски съвет през вчерашния ден Борисов съобщи, че имало градове, които съзнателно не са се включвали в европрограмите за ВиК инфраструктура, и даде като образец Перник, където от дълго време трябвало да има подготвен воден цикъл. Един след различен, с цел да похвалят в ефир премиера, се изрекоха тримата ангажирани с водната рецесия министри - на районното развиване, на екологията и на стопанската система.

" До другата сряда още две задания - вносът и износът на отпадък, има брюкселски наставления, какъв краткотраен мораториум можем да сложим, до момента в който сме сигурни, че това, което е разказано в документите, е същото, което влиза в страната. И второто: всички вецове, които употребяват питейна вода - преди всичко ни е питейната вода, на второ - производството на ток. Много е значимо за енергетиката - водната сила е най-изгодна, тъй като дава пиковата сила, балансира ни системата, само че не може да става за сметка на питейната вода ", подреди Борисов. От думите му обаче не стана доста ясно какво тъкмо би трябвало да се случи с ВЕЦ-овете.

По предписание на основния прокурор Иван Гешев полицията и ДАНС започнаха инспекция на комплексните и значими язовири в страната. Целта е да се откри дали има и други водоеми под оптималния размер на водния размер и съществуването на закононарушения от органите, които ги стопанисват. Върховната административна прокуратура ревизира за нарушавания в бент. " Бели Искър ".

Междувременно Апелативният спецсъд реши да остави Нено Димов за непрекъснато в ареста. Апелативните магистрати потвърдиха определението на спецсъда с претекста, че има заплаха някогашният екоминистър да извърши нови закононарушения, както и да повлияе на очевидци.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР