Правителството отмени свое решение от 24 март 2021 г. за

...
Правителството отмени свое решение от 24 март 2021 г. за
Коментари Харесай

Правителството отмени решението за обособяване на Обзор като отделна община

Правителството анулира свое решение от 24 март 2021 година за обособяване на обитаеми места от община Несебър, област Бургас, и основаване на нова община с административен център гр. Обзор, област Бургас. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той изясни, че решението е взето след изработен финансов разбор, от който излиза наяве, че отделянето на Обзор като независима община ще породи извънредно тежки финансови усложнения, както за администрацията, по този начин и за локалното население. Това би довело до повишение размера на локалните налози и такси.

Те гласоподаваха през вчерашния ден на локален референдум

Според него популацията в Обзор и няколкото обитаеми места към него е 2331 души - по-малко от нужното, заложено в Закона за административно-териториалното устройство на Република България този брой поданици е неприемлив за основаване на обособена община.

Жителите на курорта гласоподаваха на референдум за отделянето от Несебър, през днешния ден Министерски съвет призна резултата

„ Представете си какъв административен капацитет би трябвало да има, какъв брой административни длъжности би трябвало да има, с цел да може да действа обикновено една община. Тя би трябвало да има администрация, данъчни служби, общински съвет. Може да се окаже, че популацията може и да не стигне, с цел да попълни длъжностите “, сподели районният министър. 

Окончателното решение ще вземе Министерският съвет

Той добави, че държавното управление не може да не се съобрази с настояването на популацията и резултатите от референдума, само че анализите сочат, че на процедура няма по какъв начин да се сътвори функционираща община, която да обслужва популацията, бизнеса и да способства за развиването на обитаемоте места.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР