Правителството откри на днешното си заседание процедурите за възлагане на

...
Правителството откри на днешното си заседание процедурите за възлагане на
Коментари Харесай

Държавата дава на концесия за 20 години още три апетитни морски плажа

Правителството откри на днешното си съвещание процедурите за възлагане на концесия на морските плажове „ Сарафово” в община Бургас, „ Дяволска река 1 “ в община Приморско и „ Каваци-юг “ в община Созопол. Целта е обезопасяване на плажовете и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията. Процедурите се организират по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие. Предлага се срокът на концесиите да е по 20 години за всяка.

Размерите на минималното годишно концесионно заплащане са надлежно - за плаж „ Сарафово “ - 45 502 лева без Данък добавена стойност, за плаж „ Дяволска река 1 “ – 19 049 лева без Данък добавена стойност и за плаж „ Каваци-юг “ – 55 581 лева без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Към сегашния миг има огромен брой неохраняеми морски плажове, изтичат и периодите на доста концесионни контракти. Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, с цел да се подсигуряват водно избавяне, здравно обслужване и разчистване на линиите.

В началото на месеца държавното управление реши концесиите за морските плажове да се пресмятат по нова методика. Основните цели на новия метод са две - от една страна да се притегли капиталов интерес към по-слабо посещаемите до момента плажове, ситуирани надалеч от обитаеми места или курорти, като в следствие те да бъдат предоставени на концесия, а от друга да се усъвършенства началната база за образуване на минималното годишно концесионно заплащане.

Както "Банкеръ " писа министърката на туризма Николина Ангелкова няколко пъти се оплака, че измененията, които Валери Симеонов изиска посредством Закона за концесиите, влезнал в действие от 1 януари 2019 –а, затруднявал процедурата и създавал риск огромна част от морските линии да останат неохраняеми. Туристическата министърка не пропусна да изкаже своите рецензии за това, че по настоящата нормативна уредба в този момент процедурата била тромава и създавала доста административни спънки пред бизнеса. И добави, че с измененията в Закона нещата щели да се ускорят.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР