Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на

...
Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Одобриха промени българите да получават европейска пенсия

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). С него се вкарват в националното законодателство ограничения по използване на Регламент (ЕС) 2019/1238 по отношение на паневропейски личен пенсионен артикул. С този правилник се откриват единни правила за регистрация, основаване, дистрибуция, преносимост и контрол на непринуден паневропейски личен пенсионен артикул (ПЕПП).

ПЕПП е спомагателен непринуден пенсионен личен артикул, чиято цел е да добавя съществуващите наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули в страните членки. Рамката за основаване и предложение на ПЕПП не цели да размени или да хармонизира съществуващите национални лични пенсионни артикули или схеми, нито да засегне съществуващите национални наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули.

С оглед обезпечаване на допустимо най-широк кръг снабдители на ПЕПП и поощряване на трансграничното предложение на продукта, Регламент (ЕС) 2019/1238 урежда опцията всички финансови предприятия, които ръководят средства на клиенти и могат да правят активност трансгранично, да могат да основават и оферират ПЕПП измежду които са: кредитни институции, животозастрахователни предприятия, институции за професионално пенсионно обезпечаване, капиталови медиатори, капиталови сдружения, ръководещи сдружения и лица, ръководещи различни капиталови фондове.

По този метод се цели да се подтиква и конкуренцията при предлагането на лични доброволни пенсионни артикули.

Условията по отношение на етапа на струпване и етапа на погашение не са избрани с регламента, защото се регистрират значителните разлики в пенсиоонноосигурителните системи на страните членки, които не са хармонизирани, показват от Министерски съвет.

Как ще се отпуска европейска пенсия

Поради това, регламентът дава независимост на страните членки да дефинират изискванията по отношение на етапа на струпване и етапа на погашение, които ще бъдат използвани за всички снабдители, които дават подсметка за обезпечаване според българското законодателство.
 istock istock
във етапа на струпване и етапа на погашение, които се дефинират на национално равнище за обезпечените по ПЕПП лица са сходни с тези, които са използвани към настоящия народен непринуден личен пенсионен артикул - обезпечаване във фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР