Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на

...
Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Въвеждат електронна преписка на всяка обществена поръчка

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки, с който се прави прецизиране на разпореждания, свързани с поетапното въвеждане на електронно възлагане на публичните поръчки, като се отразяват спецификите на процеса посредством централизираната национална платформа и се обезпечават нормативни предпоставки за нейното потребление.

С измененията новият Регистър на публичните поръчки (РОП), който се намира на платформата, ще съдържа електронна кореспонденция на всяка социална поръчка , в която ще се разгласяват всички документи, свързани с нея, включително контракти, рамкови съглашения и анексите към тях, както и контракти за подизпълнение.

Урежда се по-ранното въвеждане на профилите на купувача на платформата, считано от 1 януари 2020 година за възложителите по график. С това се цели да се редуцира времето, респ. разноските на възложителите за поддържане на досегашните профили на купувача.

За всички възложители остава задължението да поддържат тези профили до привършване на всички поръчки , открити преди 1 януари 2020 година

Предлага се с изключение на обявите за събиране на предложения, в РОП да се разгласяват и поканите до избрани лица, с което се уголемява публичността при този ред на възлагане. Друга значима смяна при тези поръчки е подаването на Единния европейски документ за публични поръчки вместо заявления, направени от възложителя. Така се уеднаквяват разпоредбите за обявление на събитията за персоналното положение и сходството с критериите за асортимент при възлагане на поръчки, без значение от прилагания ред.

В законопроекта са препоръчани промени в някои от настоящите разпореждания за превъзмогване на установени проблеми от практиката на възложителите. Предоставена е опция на всички разпоредители с бюджет от по-висока степен, а освен първостепенните, да разпореждат поръчките за потребностите на подчинените си разпоредители с бюджет.

Направена е смяна, обвързвана с метода за пресмятане на прогнозната стойност на поръчките. Изискването за нейната новост се отнася все още, в който възложителят взема решение да започва възлагането на поръчка, а не към съответна закрепена дата. Доколкото в избрани случаи е обективно невероятно прогнозната стойност да се дефинира посредством пазарни изследвания или съвещания, новата редакция на наредбата не планува обвързване, а показва метода, по който може да бъде избрана настоящата пазарна стойност на публичната поръчка.

Съществени промени са препоръчани в нормативната уредба на квалификационните системи, употребявани от секторните възложители. Допълнени и прецизирани са разпоредбите за основаване и деяние на квалификационната система, както и за използването на такава, основана от различен възложител. Нов миг е регламентирането на метода за възлагане на съответните поръчки посредством квалификационна система и динамична система за покупки - с решение на възложителя, което предстои на обжалване.

Друга значима смяна е обвързвана с прецизиране на наредбите за вътрешното (in¬house) възлагане. Допълнено е едно от изискванията за неговото използване, обвързвано с съществуването на директно частно финансово присъединяване в следеното юридическо лице. Освен останалите условия, с цел да е възможно, то следва да произтича от разпореждания на националното законодателство, които са в сходство с Договора за Европейския съюз и Договора за действието на Европейския съюз. В тази връзка, с преходна наредба, е планувано в едномесечен период от влизането в действие на закона преустановяване на договорите , които не дават отговор на това изискване.

Приемането на законопроекта обезпечава нужните нормативни предпоставки за по-нататъшното развиване на процеса по въвеждане на напълно електронно възлагане на публични поръчки в страната. Същевременно прецизираната нормативна рамка ще улесни използването на закона от субектите на възлагателния развой и ще спомогне за определяне на вярна и непротиворечива процедура.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР