Правителството одобри 10 671 137 лв. за преструктуриране и модернизиране

...
Правителството одобри 10 671 137 лв. за преструктуриране и модернизиране
Коментари Харесай

Кабинетът дава 10 млн.лв. за научна инфраструктура

Правителството утвърди 10 671 137 лева за преструктуриране и модернизиране на научната инфраструктура в осъществяване на Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура (НПКНИ), оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет. Средствата са планувани в централния бюджет.

Пътната карта бе обновена от кабинета през юни 2017 година, като държавното управление пое ангажимент и подсигурява построяването и поддръжката на част от обектите от картата. Изграждането и поддържането на съвременна научна инфраструктура обезпечава опция за развиването на учените и за разширение обсега на техните пълномощия. Подобряването на изискванията за осъществяване на научни проучвания се чака да способства и за задържането на младите учени в страната, пишат от Министерски съвет.

Чрез модернизирането на научната инфраструктура се цели да се усъвършенства прехвърлянето на технологии и познания към и от промишлеността, което е една от главните цели на Стратегията за развиването на научните проучвания в Република България 2017-2030.

Днес държавното управление утвърди и общ размер на държавните гаранции, които могат да се издават през 2019 година по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, в размер до 50 млн. лв.. Средствата ще бъдат планувани в закона за държавния бюджет за идната година.

Основна цел на програмата за студентско кредитиране е основаването на условия за свободно развиване на висшето обучение, както и за достъп до висше обучение посредством шерване на финансовите отговорности сред потребителите и страната. Министърът на образованието и науката подписва от името на държавното управление съглашения за издаване на държавна гаранция с банки, сключили стандартизиран контракт с МОН за кредитиране на студенти и докторанти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР