Правителството обмисля въвеждане на таван на надценката на основни хранителни

...
Правителството обмисля въвеждане на таван на надценката на основни хранителни
Коментари Харесай

Правителството обмисля таван на надценката за основните хранителни стоки

Правителството обмисля въвеждане на таван на надценката на съществени хранителни артикули. В момента се обсъждало какъв брой и кои да са те, като евентуално ограничаването ще е краткотрайно, сподели през днешния ден пред Би Ти Ви вицепремиерът и длъжностен министър на превоза Христо Алексиев. Ставало дума за сред 50 и 100 продукта.

Алексиев счита, че този таван би трябвало да е не повече от 10%. Той можело да се вкара " по взаимна воля " или пък с нормативен акт. По-рано през днешния ден служебният министър на стопанската система Никола Стоянов разгласи, че е срещу въвеждане на таван на надценките. Той се произнесе по-скоро за задължаване на всички търговци, които слагат надценка над 25%, да уведомяват Комисията за отбрана на потребителите.

" Не водим война против комерсиалните вериги. Защитаваме ползите на хората. Няма по какъв начин да бъде разрешено на някои браншове да натрупат свръх облаги ", сподели още вицепремиерът.

Според него има липса на законодателство, което да разреши на страната да противодейства по-ефективно на високите цени. " Ще поканим комерсиалните вериги да дават своите цени на нашата платформа. Надяваме се, че те ще подходят доброжелателно и ще понижат своите надценки ", сподели Алексиев.

Той уточни, че досега са направени над 600 инспекции, при които са открити доста притеснителни неща. В отговор на въпрос, Христо Алексиев сподели, че ще бъде предоставена информация на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която да реши дали има картелно съглашение сред комерсиалните вериги. " Не споделям, че има такова, само че имам подозрения ", посочи вицепремиерът.

Алексиев сподели, че на 20 март ще се разгласи социална поръчка за така наречен " влажен лизинг " на два хеликоптера за осъществяване на здравна помощ по въздух. Става дума за наемане на оборудвани машини, дружно с екипажите. Услугата можело да стартира да се предлага от средата на годината.

Повече вижте във видеото
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР