Правителството обмисля нова оценка на клиничните пътеки с цел да

...
Правителството обмисля нова оценка на клиничните пътеки с цел да
Коментари Харесай

Правителството обмисля ребалансиране на клиничните пътеки и постепенното им отпадане

Правителството обмисля нова оценка на клиничните пътеки за да бъдат по-балансирани. Планира се и те последователно да отпаднат като метод за остойностяване на услугите в здравната система.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев на съвещанието на бюджетната парламентарна комисия, където на първо четене беше признат бюджетът на Здравната каса (НЗОК) за актуалната година, съобщи БНР.

Реформата ще става поетапно, с цел да не „ избухне “ финансово системата, посочи министър Василев.

Според Асен Василев клиничните пътеки са стар вид за финансиране в здравната система:

„ Поне първоначално най-вероятно би трябвало да има ребалансиране, а по-късно да се премине към по-модерни способи на финансиране, само че това, както знаете, изисква много деликатен надзор, с цел да не избухне финансово цялата система “.

Бившият здравен и финансов министър Кирил Ананиев, който сега е народен представител от ГЕРБ, също призна, че клиничните пътеки са неактуален способ за финансиране:

„ Дори и откакто се обясни и се одобри от обществеността, в това число и от гилдията, смяната в модела на финансиране, е належащо най-малко половин година, до момента в който се трансформират всички нормативни актове. Така че, хубаво е да стартира да се мисли още от през днешния ден “.

В бюджета на Здравната каса за тази година се залагат повече пари за доболнична помощ, като акцент има върху профилактиката и ранната диагностика.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР