Правителството не върви в посока, която ще донесе нещо добро

...
Правителството не върви в посока, която ще донесе нещо добро
Коментари Харесай

Даниел Вълчев: От десетилетия назад нямаме ясна политика за Македония, не знаем какво искаме от тях

" Правителството не върви в посока, която ще донесе нещо положително на България, то ще отстъпи. Ние няма да пуснем Македония, министър председателят ще я пусне. Можем да приказваме за българско малцинство на всички места по света, само че е обидно да го споделяме за Македония, ние твърдим, че болшинството от хората там са като нас ", това сподели в " Денят онлайн с Наделина Анева " по NOVA NEWS проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ, някогашен министър на образованието, по проблема с РСМ.

" Ние няма да ги убедим, че те са българи, само че можем да се опитаме да ги убедим, че са наши братя. Поради тежката имитация на книги и история в Македония ще е доста мъчно. България не би трябвало да дава единодушие в този момент за повдигане на ветото, а по-късно да се доближи до взаимопроникване с тези хора. Хората там - това сме ние, само че с по-различна историческа орис ", счита проф. Вълчев.

Той разясни, че е сензитивен на тази тематика в персонален проект.

" Аз съм слушал за тези неща още от баба ми и милеем за българите, които са останали оттатък рамките на България ", добави Вълчев.

" България от десетилетия обратно няма ясна политика във връзка с Македония, не знаем какво желаеме от тях. Второто нещо през последните години е, че България не привикна, че е член на Европейски Съюз, не претендент, би трябвало да слагаме доста ясно своите ползи. България е най-заинтересованата страна Македония да стане член на Европейски Съюз. Но ние не формулирахме ясни претенции, които да са изпълними, и не убедихме нашите сътрудници за значимостта на българския народен интерес ", сподели още проф. Вълчев.

Според него вършим и неуместни жестове като основаване на културен институт на името на Ванче Михайлов, като по-удачното би било да е на името на братя Миладинови, макар спекулациите на съседите ни и с тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР