Правителството не си е помисляло да дели кметовете по партиен

...
Правителството не си е помисляло да дели кметовете по партиен
Коментари Харесай

Денков: Не сме си помисляли и няма да делим кметовете по партиен признак

Правителството не си е помисляло да дели кметовете по партиен симптом и в никакъв случай няма да го направи, увери министър председателят Николай Денков в изявлението си на конгрес за локалната власт. Той даде обещание партньорски метод към локалната власт.

Председателят на Националното съдружие на общините на Република България и кмет на Велико Търново - Даниел Панов прикани премиера Николай Денков да усъвършенства връзката сред държавната администрация и общините.

" Това, което нас ни вълнува, са мощните и слабите страни в икономическо развиване на общините. Ние не разчитаме единствено на еврофинансиране, а се борим за финансова децентрализация на общините, посредством оставане на част от подоходните налози в общините. Надявам се да се рестартира автомагистрала " Хемус " и Русе - В. Търново.

Изборите отминаха и дано оттук насетне да не се разделяме на партии и сдружения, а да работим за богатството на хората, взаимно с изпълнителната власт ", съобщи Панов.

Според Денков би било пагубно за огромна част от общините, в случай че при децентрализацията се заложи единствено на % от налозите.

" Точно в точния момент е тази среща, когато са утихнали страстите от изборите и към момента може да се работи по бюджета. Честито на новите кметове за избора им. Важно е да работите дружно!

Правителството не си е помисляло да дели кметове на партиен симптом и в никакъв случай няма да го прави. От наша страна ще имате партньорски метод.

За децентрализацията - простата сметка демонстрира, че би било пагубно за огромна част от общините, в случай че се заложи единствено на % от налозите. Не е задоволително да има единствено едни налични пари. Важно е да има бистрота и успеваемост при разходването на средствата.

С цялостното схващане, че децентрализацията е вид приоритет, би трябвало дружно да създадем механизъм за потребление на средствата ", съобщи Денков.

Според финансовия министър Асен Василев също би трябвало да се мисли различен механизъм за парите на локалната власт.

" Близо 1.2 милиарда лева е ресурсът, който се връща към общините. Ако просто върнем обаче 2 от 10-те % налог приход на физическо лице, ще се отвори голяма ножица сред огромните и дребни общини. Така големи средства ще акумулира столицата и ще има всеобща вълна от искащи да работят в София за сметка на другите общини.

Ресторантите ги освобождаваме от налог и минават на патент, по този начин средствата ще влизат непосредствено в общините. Проблемите с налога за физически лица е, че компаниите не са основани в общините. Отворени сме са този разговор, който би трябвало да се развива по стъпки. В момента финансовата дотация е над 450 млн. лева Целта ми е да има изясненост и достъп до тези средства. Никога не съм делил кметовете и кабинетът постоянно ми е бил отворен за кметове ", уточни той.

По думите му, плановете, които е подготвило държавното управление, дават опция на по-малките общини да се включат.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР