Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се

...
Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се
Коментари Харесай

Денков не дава пари на зърнари на печалба, иска да види данъчните им декларации

Правителството не може да подкрепя зърнопроизводители, които могат да се окажат на облага през 2023 г.  Това съобщи министър председателят Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

Подаването на годишна данъчна декларация е обвързване на всеки бизнес. Необяснимо е нежеланието на зърнопроизводителите да потвърдят загубите си за 2023 година , за се възползват от предлагането на кабинета за спомагателна финансова поддръжка. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков по време на взаимното си изказване с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии.

Той акцентира, че държавното управление не може да дава финансова помощ на зърнопроизводители, които са осъществили облаги през миналата година . Това нарушава икономическата логичност и разпоредбите за държавна помощ, което би било в ущърб на другите жители в страната, бе катогоричен той.

С оглед на данни, предоставени от Национална агенция за приходите (Националната организация за приходите), министър председателят показа статистика, отразяваща облагите на зърнопроизводителите през последните години. За интервала от 2018 година до 2022 година, секторът записва непрекъснато възходящи облаги . През 2018, 2019 и 2020 година облагата варира сред 900 милиона и 1 милиард лв.. През 2021 година облагите скочиха на 2 милиарда лв., а за 2022 година вече са декларирани близо 3 милиарда лв..

Премиерът Денков акцентира, че държавното управление отделя особено внимание на селскостопанския бранш и го разгласи за предпочитан. Дали секторът е на загуба, следва да стане ясно от финансовите доклади. За 2023 година земеделските производители са получили общо 3 милиарда лева европейско и национално финансиране. България е на второ място по размер на средствата, които са предоставени през 2023 година

Няма никакви учредения за тези митинги , уверен е Денков. Според него неслучайно те се вършат малко преди ротацията. Протестите забавят помощта на производителите, които в действителност са в потребност, посочи Денков.

Относно поисканата оставката на земеделския министър Кирил Вътев - това е политическо искане и е несъстоятелно, безапелационен бе министър председателят Денков.
 Земеделци не желаят единствено пари, а ясни и дълготрайни политики
Земеделци не желаят единствено пари, а ясни и дълготрайни политики

Фермерите остават в протестна подготвеност

Само час преди изказването на премиера двете огромни организации - Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българската земеделска камара (БАК) оповестиха, че за 150 млн. лева подкрепяне, поради методиката на подкрепяне и желаят тя да е на база данъчната декларация от последните три години. Затова и на следващия ден двете организации излизат по пътищата да стачкуват на авансово оповестените точки в страната. 
 Снимка 652248
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР