Правителството не е отказвало никога диалог с организациите в аграрния

...
Правителството не е отказвало никога диалог с организациите в аграрния
Коментари Харесай

Премиерът Денков: В центъра на тези протести стоят онези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи от ЕС

Правителството не е отказвало в никакъв случай разговор с организациите в аграрния бранш, сподели на специфичен брифинг министър-председателят Николай Денков, съобщи кореспондент на " Фокус ".   " Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организация от животновъдния бранш ", сподели Денков и изясни, че още на тази среща всички те, с дребни изключения са поддържаха отпадането на ограничението на вноса за Украна. Представители на протестиращите организации са участвали в 5 срещи, организирани в Министерството на земеделието и те са в непрестанен контакт с министър Вътев. Участвали са и в работни групи по Стратегическия проект по земеделието.

" Както и досега кабинетът е подготвен за разговор с представителите на тези организации във всеки подсектор на земеделието, с цел да се видят характерните проблеми и решения за тях ", уточни министър председателят. " Основният проблем, който се слага от протестиращите всъщност към този момент е решен. Решението се намира в съглашението, което беше построено и обяснено от Европейска комисия и Украйна. Два пъти лично разговарях с  с министър-председателя  на Украйна, така като неговата държава пое уговорката да наложи ограничаването на разнообразни артикули, съгласно другите страни и техните условия, тъй че да не се пресити пазара и да не се основат проблеми за земеделските производители. От нас се чака да определим по кои артикули какви количества бихме могли да приемем. Това е решение, което правителството иска да одобри, след разискването с браншовите организации. Именно по тази тематика поканихме тези организации за диалог и заедно да търсим решение ", добави министър председателят.

Денков означи още, че вместо да се отзоват на техните предложения, те са получили ултиматуми и закани за блокади на пътища. все пак държавното управление остава в протегната ръка. и е готово да възобнови разговора.  

Министър-председателят сподели още, че както до момента, по този начин и отсега нататък в България няма да се позволен некачествени и рискови артикули от Украйна, такива които да не дават отговор на стандартите ни. 

Денков уточни още, че за идните митинги е основана нужната организация за естественото им протичане. Но има издадена наредба, в случай че не се съблюдава закона нарушителите да бъдат глобени. 

По мотив думите му от през вчерашния ден, с които той съпостави зърнопроизводителите с терористи министър-председателят сподели: 

" Уважавам труда на всички земеделци и производители на нашата храна, и съм готов да работя с всеки един от тях за решаването на насъбраните от години проблеми в бранша. Ако някой от тях се е почувал засегнат от думите ми аз съм подготвен да им се извиня. Но не виждам защо да се извиня на други, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, с които си построиха вили, купиха си и скъпи коли и яхти. Виждам, че огромна част от тях са в сърцето на тези митинги ", добави Денков и помоли всеки от протестиращите да се дефинира към коя от двете групи желае да принадлежи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР