Правителството на Зимбабве взе спорното решение да забрани местната търговия

...
Правителството на Зимбабве взе спорното решение да забрани местната търговия
Коментари Харесай

Защо Зимбабве забрани чуждестранната валута

Правителството на Зимбабве взе противоречивото решение да забрани локалната търговия с задгранични валути, в това число с американския $. Мярката влиза в деяние мигновено.

Страната вкара още веднъж в обращение зимбабвийския $, който бе зарязан след хиперинфлацията от 2009 година. Тогава страната стартира да употребява главно щатския $ и южноафриканския ранд, напомня BBC.

Решението на властта не се приема добре от локалните, които нямат изключително доверие в локалната валута. Обменният курс през 2009 година бе 35 куардилиона зимбабвийски $ против 1 щатски.

Какво провокира това решение?

Икономиката на Зимбабве е цялостна каша. Почти всичко е импорт и има дефицит на хартиени пари. Разходите за живот са извънредно високи. Безработицата е на всички места.

Властта опита няколко метода за решение на казуса, в това число включването в обращение на облигационни бележки - паралелна валута, която бе вързана за $, само че в действителност струваше доста по-малко, което пък сътвори черен пазар. В последна сметка Зимбабве се трансформира в общество без кеш, като разчиташе на картови заплащания.

През февруари облигационните бележки и електронните пари бяха ребрандирани под името RTGS долари, а курсът им бе освободен, с цел да бъде смачкан черния пазар.

Но работещите, които до момента получаваха заплатите си в щатски долари, откриха, че възнагражденията им в RTGS долари не могат да настигнат инфлацията, която сега е 100%. И поради това от хората се очакваше да заплащат в щатски долари.

Президентът Емерсън Мнангагуа съобщи, че възбраната на задгранични валути е значима стъпка към връщане на нормалността. " Макар режима с голям брой валути оказа помощ за стабилизиране на стопанската система, не ни даде надзор върху паричната политика ", сподели той и уточни, че курсът на щатския $ е съществена причина за инфлацията.

Решението не бе посрещнато с особена наслада. Ден по-късно бизнесите оповестиха цени единствено в зимбабвийски долари. И в този момент консултация при лекар коства повече, в сравнение с е заплатата на учителите и медицинските сестри. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР