Правителството на Южна Африка се опитва да разположи около 25

...
Правителството на Южна Африка се опитва да разположи около 25
Коментари Харесай

Армията в Южна Африка излиза на улицата в опит да овладее безредиците

Правителството на Южна Африка се пробва да разположи към 25 000 военнослужещи, с цел да овладее безредиците, продължаващи към този момент шести следващ ден, на фона на опасенията от дефицит на храни и горива, защото спирането на доставките от земеделието, производството и рафинирането на нефт стартира да се отразява мъчително.

, съгласно публични данни, откогато някогашният президент Джейкъб Зума стартира да излежава 15-месечна присъда, предизвиквайки митинги, които бързо излязоха отвън надзор. Разграбването е засегнало веригите за доставки и транспортните връзки, изключително в югоизточната провинция Квазулу-Натал, което докара до срив в снабдяването със артикули и услуги в цялата страна.



Правителството заяви, че в сряда са регистрирани 208 случая с грабежи и вандализъм, до момента в който броят на въоръжените сили на терен се е удвоил до 5000.

Но по-късно министърът на защитата Носививе Маписа-Нкакула съобщи пред Народното събрание, че е „ подала молба за разполагане на плюс-минус 25 000 “ бойци.

Разполагането на войските се позволява от президента

Тя не сподели по кое време спомагателните войски ще бъдат на улицата.

Правителството беше под напън да усили бойците на терен, с цел да овладее бързо насилието, което подрива така и така затруднената стопанска система.

Регулаторният орган за потребителски артикули в страната пресметна, че са

разграбени над 800 магазина

за продажба на дребно.

Президентът Сирил Рамафоса се срещна с водачи на политически партии и предизвестява, че в някои елементи на страната " скоро може да липсват главните артикули след спиране на веригите за доставка на храни, горива и медикаменти ". Държавният логистичен оператор Тransnet разгласи в сряда " форсмажорни условия “ - изключителна обстановка отвън неговия надзор - на основна железопътна линия, която свързва Йоханесбург с брега поради безредиците.

В пристанищния град Дърбан стотици хора се подредиха на опашки пред магазините за хранителни артикули часове преди да отворят, а колони коли се образуваха и пред бензиностанциите.

Във вторник най-голямата рафинерия в страната SAPREF затвори завода си в Дърбан, виновен за една трета от доставките на гориво в Южна Африка.

„ Неизбежно е, че ще имаме дефицит на гориво през идващите няколко дни или седмици “, сподели Лейтън Брад от Автомобилната асоциация.

В община Совето в Йоханесбург

хлябът се продаваше от камион

за доставка пред огромен търговски център, защото магазините бяха или ограбени, или затворени заради опасения от вандализъм.

Грабежите " съществено компрометираха енергийната ни сигурност и продоволствената сигурност ", сподели Бонанг Мохале, ректор на Университета на Свободната страна. Насилието също по този начин наруши разпространяването на имунизацията против ковид и доставките на медикаменти до лечебните заведения, сподели Мохале.

Кристо ван дер Рийд, изпълнителен шеф на най-голямата организация на земеделските производители, AgriSA, съобщи, че производителите са затруднени да пуснат реколтата на пазара поради логистичните проблеми.



Той предизвести, че в случай че законът и редът не бъдат възобновени скоро,

" ще имаме солидна филантропична рецесия ".

В Квазулу-Натал, главният район за развъждане на тръстика, горят полета със захарна тръстика, а другаде бяха откраднати говеда.

Първоначално Рамафоса разположи едвам 2500 бойци при започване на седмицата, с цел да помогне на претрупаните полицейски сили, преди проектите бързо да се трансформират, с цел да се стигне до броя от 25 000.

Но локалните поданици започнаха да се самоорганизират в групи за отбрана на инфраструктурата в своите квартали.

Група оператори на маршрутни микробуси се въоръжиха с тояги и огнестрелни оръжия в сряда и

грубо биха обвинени грабители

в предградието Вослорус, югоизточен Йоханесбург.



Кадрите на тълпи от грабители, които изнасят хладилници, огромни тв приемници, микровълнови фурни и сандъци с храна и алкохол, са шокиращи за доста южноафриканци. Новият крал на зулусите Мисузулу Зулу съобщи, че насилието е донесло " огромен позор " на неговия народ.

„ Този безпорядък унищожава стопанската система и най-вече ще страдат бедните “, предизвести монархът, който има морално въздействие върху зулусите, само че няма изпълнителни пълномощия.
" Това е невиждана икономическа щета, която се нанася ", съгласи се Мохале. Грабежите бързо последваха митингите поради пандиза на някогашния президент, на който някои главните гласоподаватели на ръководещия АНК гледат като бранител на бедните. Наричан " тефлонов президент ", Зума получи присъдата на 29 юни от Конституционния съд за отвод на заповед да се яви пред комисия, проверяваща корупцията, която се популяризира при неговата администрация.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР