Правителството на Унгария налага от днес таван на цените на

...
Правителството на Унгария налага от днес таван на цените на
Коментари Харесай

Кризисни мерки! Таван на цените на горивата влиза в сила от днес

Правителството на Унгария постанова от през днешния ден таван на цените на горивата, с цел да защищити потребителите от внезапното им повишаване и да овладее инфлацията, достигнала най-бързия си ритъм от 2012 година до момента, предава Българска телеграфна агенция.

За тримесечен интервал от 15 ноември цените на бензина и дизела не могат да надвишават 480 форинта (1,31 евро) за литър по бензиностанциите, заяви предходната седмица Гергей Гуяш, началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан.

" Надяваме се, че това ще помогне на стопанската система и може да способства за ограничение на инфлацията ", сподели Гуляш, представен от Ройтерс. Той акцентира, че Унгария ще продължи със замразяването на цените на силата на дребно на фона на скока на сметките за електрическа енергия в цяла Европа.

Основната годишна инфлация в страната се форсира до 9-годишен най-много от 6,5 % през октомври, което е над упованията и частично се дължи на 30,7-процентово повишаване на горивата, изтласкало цените им над психическото равнище от 500 форинта за литър.

Някои икономисти са на мнение, че унгарската централна банка, която стартира да покачва лихвите през юни, само че по-късно забави темпа на стягане на паричната политика през септември, може да се окаже принудена да вдигне внезапно лихвените проценти тази седмица, с цел да обуздае инфлацията и да поддържа форинта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР