Правителството на Северна Македония все още не знае каква ще

...
Правителството на Северна Македония все още не знае каква ще
Коментари Харесай

УЛТИМАТУМ: ЕС дава на Северна Македония 16 месеца срок да промени Конституцията си


Правителството на Северна Македония към момента не знае каква ще е динамичността за смяна на Конституцията и вписването на българите и другите общности. Скринингът ще продължи 16 месеца, като Европейският съюз чака през този интервал да протече процесът на конституционни промени.

Първо депутатите ще излязат в лятна почивка, а по-късно ще стартира разговор по тези въпроси. Вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич счита, че е най-важно процесът на смяна на конституцията да има позитивен резултат.

„ Нямаме открит календар и динамичност за конституционните промени. Трябва да го приключим най-късно до края на скрининга. Трябва да забележим по какъв начин ще отворим разговора. Конституционните ремонти би трябвало да завършат сполучливо, а не несполучливо. Когато стартира разговорът в Народното събрание, ще решим този въпрос. Ще бъде след лятната почивка на Събранието, тогава ще имаме прецизен календар. Най-важното е този развой да има позитивен резултат “, сподели Маричич.

На въпрос какъв брой време ще продължи прожекцията, той сподели: „ За Сърбия и Черна гора продължи 24 месеца, за нас беше по-малко, тъй като мина година и половина. Очаквам, че след не повече от 16 месеца ще приключим скрининга. "

Що се отнася до конституционните промени, държавното управление чака сериозен спор и желае да има позитивна атмосфера. Това е в несъгласие с позицията на опозицията, която разгласи, че няма научен късмет Конституцията да бъде изменена и че техните депутати са доказателство за това.

„ Най-важното е да има положителна атмосфера, а не обликът от предходната седмица, когато нямаше условия за разговор и естествена полемика. Искаме сериозна и обществена полемика. Смятам, че като наличие тези конституционни промени биха били най-лесните от всички до момента. Казвам във връзка с наличието, ние имаме седем общности в Конституцията и би трябвало да прибавим най-малко три. И не виждам за какво някой би имал нещо срещу това “, сподели Маричич.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР