Правителството на Сакскобургготски изтъргува телекома за цена, четири пъти под

...
Правителството на Сакскобургготски изтъргува телекома за цена, четири пъти под
Коментари Харесай

Приватизацията на БТК - далаверата на века

Правителството на Сакскобургготски изтъргува телекома за цена, четири пъти под пазарната Сделката за приватизацията на БТК през 2004 година, направена от кабинета на Симеон Сакскобургготски, е почтена да бъде филмирана.

Това се показва в коментар на money.bg от 2009 година

С течение на времето в нея се преплетоха лобистки ползи, подозрения за корупция и какво ли още не, за което, в случай че договорката беше през днешния ден, Европейската комисия би ни наложила наказания. Защото икономическата логичност и ползи останаха на назад във времето.

Днес договорката за БТК, която бе продадена за 230 млн. евро от страната на компанията " Вива Венчърс ", е наричана импровизирано от някои " спекулация за милиони ". Тогава " Вива Венчърс " беше благосъстоятелност на американския капиталов фонд " Адвент Интернешънъл ". Това, че в идната договорка има нещо гнило, си пролича още през 2002 година, когато незнайната у нас " Вива Венчърс " бе позволена до сякаш транспарантната и равнопоставена тръжна процедура за продажбата на 65 % от акциите на БТК.

Интересен е фактът, че особено за виенската компания кабинетът удължи с две седмици периода за подаване на документи за присъединяване в търга. Кандидат-купувачите бяха консорциум " Коч холдинг " – " Тюрк телеком ", " Вива Венчърс " и AIG - CET Capital Management. През октомври Агенцията за приватизация разгласи спечелилия в състезанието " Вива Венчърс " и договарянията с определения покупател започнаха.

През декември обаче Върховната касационна прокуратура (ВКП) спря договарянията с компанията по сигнал на ОДС поради проблеми със собствеността на спечелилия претендент. Дни по-късно и Върховната административна прокуратура (ВАП) разгласи, че претендентът е трябвало да бъде дисквалифициран, защото " Адвент " не е 100 % притежател на спечелилото сдружение. През януари 2003 година Върховният административен съд отхвърли митинга на ВАП, че договорката е противозаконна, а прокуратурата от своя страна анулира постановлението си за прекъсване на договарянията с австрийската компания.

Претенции към законосъобразността на избора предяви и турският консорциум " Коч холдинг " – " Тюрк телеком ". През март и април представители на отпадналия претендент организираха няколко срещи с представители на държавното управление, а в това време Агенцията за приватизация парафира контракта за приватизацията на БТК с " Вива Венчърс ".

Надзорният съвет на организацията обаче не утвърди подписания контракт и се обърна към тогавашния изпълнителен шеф Илия Василев да предложения на договаряния класирания на второ място в търга. Три дни по-късно кабинетът разгласи за победител турския консорциум и дефинира период от 50 дни за подписване на контракт с новия притежател.

Тогава обаче тричленен състав на Върховен административен съд отхвърли решението на надзорния съвет, с което договорът с " Вива Венчърс " е избран като незабележим. Последваха няколко обжалвания от страна на надзорния съвет на Агенцията за приватизация, а " Вива Венчърс " заведе дело против решението на държавното управление, с което се дефинира турският консорциум за нов притежател.

Преди завършването на договорката обаче в кабинета стават промени. Понеже договорката би трябвало да се подписа и с благословията на транспортното министерство, което държи над 35 % от акциите в телекома, тогавашният стопански министър Николай Василев е изместен от Министерството на стопанската система в Министерството на превоза, с цел да довърши договорката.

През януари 2004 година новият стопански министър и вицепремиер Лидия Шулева афишира в Народното събрание, че приватизационен контракт за БТК ще бъде подписан с " Вива Венчърс ". При подписването на документите през февруари 2004 година тогавашният министър на превоза и известията от кабинета на Сакскобургготски Николай Василев запечатва контракта с целувка и с чаша шампанско с шефката на " Вива Венчърс " Джоана Джеймс.

Тя е щастлива, тъй като съгласно анексите в контракта ползите на вложителя са бетонирани. Губещият сътрудник в договорката обаче е страната. На какво обаче се радват представителите ѝ не е ясно. На ниската цена от 260 млн. евро или на това, че се задължава да пази ползите на БТК в продължение на години. От приложенията към контракта за телекома излиза наяве, че страната се трансформира в пленник на икономическите ползи на другояче частната БТК. Според един от анексите " до края на 2005 година нито Комисията за контролиране на известията (КРС), нито Министерството на превоза и известията ще оферират приемането на законови и подзаконови нормативни актове във връзка с регулирането на далекосъобщенията в България, които могат да повлияят отрицателно на активността на БТК ". От приложенията към приватизационния контракт излиза наяве още, че цените на телефоните за домашни клиенти ще продължат да нарастват.

Австрийската офшорка " Вива Венчърс " е трябвало да заплати на българската страна над 600 млн. евро, а не 230 млн. евро, сочат данни в отчет на американската финансова институция " Ситигруп ", направен по поръчка на държавното управление на Симеон Сакскобургготски. Според специалисти от банката като се съпостави цената на БТК и на сходните телекомуникационни компании, излиза, че цената на 100 % от българския телеком е 936 млн. евро. Като се отчетат вероятните рискови фактори пред страната ни, цената на закупените 65 % от " Вива Венчърс " става над 600 млн. евро.

Заради огромните загуби още през февруари анализаторите от трезора предизвестяват кабинета да не завърши договорката с тази компания. Такова мнение не е оригиналност. В сходен отчет Дойчебанк оцени БТК на най-малко 500 млн. евро и посъветва държавното управление да не бърза да я дава за 230 млн. евро на " Вива Венчърс ". Не е ясно за какво кабинетът не послуша нито един от интернационалните си консултанти. Друго скандално изискване в контракта за продажбата на БТК е новият притежател да вземе без търг лиценз за 3-ти GSM-оператор.

В отчета на " Ситигруп " категорично се показва, че в изчислената от тях цена на БТК не влиза даването на лиценз за трети мобилен оператор. Проучванията на множеството задгранични компании сочат, че въпросният лиценз коства доста повече от 54 млн. лева, които страната изиска от новия притежател на БТК. Няколко месеца след подписването на контракта Комисията за контролиране на известията не вижда нищо неправилно в това и позволява на БТК да вземе без търг нужния документ за нов мобилен оператор.

Председател на комисията е Гергана Сърбова, известна като едно от най-доверените лица на вицепремиера Николай Василев. От петима членове на комисията единствено един гласоподава срещу – представителят на президента Георги Първанов – Валентин Георгиев. Още тогава мнението на адвокати бе, че БТК трябваше да се яви на търг за лиценза. Съдебните каузи към ниската цена на договорката за компанията и даването на лиценз за мобилен оператор без търг и конкурс валят като пролетен дъжд. В последна сметка магистратите анулираха решението на Върховния административен съд, с което бе спряно осъществяването на лиценза. Заради приемането на документа за трети телеком без търг България за малко да изтърве и последния трен на еврочленство.

Брюксел съществено се тормози, че събитията към договорката са незадоволително изяснени, защото новият мобилен оператор на процедура не е определен в изискванията на конкуренция. Появи се заплаха глава " Телекомуникации " да бъде отворена наново. Брюксел изрази неодобрение и от нестимулираното уволняване на ръководителя на Комисията за контролиране на известията Георги Александров, чието място беше заето от Сърбова тъкмо преди да се вземе решение дали новият притежател ще получи и лиценза за GSM. Според осведомени има директна връзка сред връчването на разрешителното и уволнението на Александров. Дори едно много остро писмо от Еврокомисията не уплаши хората, които бързаха да уредят лиценза на БТК.

От Дирекция " Конкуренция " към Европейска комисия недвусмислено предложиха да се направи нова оценка на цената на лиценза и на самия телеком. В Брюксел се чудеха по какъв начин компания, която по най-песимистична оценка коства над 600–700 млн. евро, е продадена за едвам 230 млн. евро. Не единствено че не бяха спазени европредписанията, само че и новото управление даже имаше наглостта да организира общо заседание и с присъединяване на министъра на превоза и известията и вицепремиер на страната Николай Василев да гласоподават систематизиране на дял за финансовата 2002 година

Така " вложителите " си прибраха 46 млн. евро. С течение на времето все по-упорито се заприказва за подготовка за продажбата на БТК. На последното заседание на телекома член на надзорния съвет става Иво Евгениев, който тогава е съучастник в няколко компании с брата на финансовия министър Милен Велчев - Георги, и на считания за татко на царските юпита Спас Русев. Още преди тези промени да настъпят, се заприказва, че представители на същинските притежатели следва да влязат в надзора на телекомуникационната компания.

Според осведомени Иво Евгениев е представител на кръга към " Сигма Кепитъл Мениджмънт " на Спас Русев. Наистина се стига до продажбата на компанията, само че на цена над 1 милиарда евро. Явно някой добре си е направил сметката. Лошото е, че протичащото се е насмешка с правораздаването и европейските правила, които сега ръководещите наблюдават с трогване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР