Правителството на Пакистан нареди на всички неупълномощени афганистански лица, търсещи

...
Правителството на Пакистан нареди на всички неупълномощени афганистански лица, търсещи
Коментари Харесай

Пакистан нареди на афганистанците, търсещи убежище, да напуснат страната до ноември

Правителството на Пакистан подреди на всички неупълномощени афганистански лица, търсещи леговище - към 1,7 милиона души - да изоставен страната до ноември. < /p>

Скок в офанзивите на бойци по границата на двете страни тази година докара до ескалация на напрежението.

Пакистан упрекна основаните в Афганистан офанзиви на граничните пунктове - обвинявания, отхвърлени от талибанския режим.

Но това подхрани недоволството в Исламабад, който във вторник разгласи репресии за „ незаконните “ мигранти.

Миналата седмица гърмеж в джамия в град Мастунг, покрай границата с Афганистан, умъртви минимум 50 души по време на набожен празник.

Вътрешният министър на Пакистан Сарфраз Бугти наподобява не загатна непосредствено това и друго нахлуване в провинция Белуджистан, когато във вторник разгласи заповедта за репресии против „ незаконните “ афганистанци.

Правото да търсиш леговище в непозната страна е залегнало в интернационалното право. Пакистан е приел стотици хиляди афганистански бежанци - изключително откогато талибаните се върнаха на власт в Афганистан през 2021 година

Около 1,3 милиона афганистанци са регистрирани като бежанци, до момента в който различен 880 000 са получили легален статут да останат съгласно Организация на обединените нации.

Но други 1,7 милиона души са в страната " незаконно ", съобщи господин Бугти във вторник - явно споменаване на тези, които към момента не са получили статут на емигрант.

Той сподели, че тези хора ще би трябвало да изоставен страната до края на месеца - без значение дали непринудено или посредством наложително депортиране.

" Ако не отидат... тогава всички правоприлагащи органи в провинциите или федералното държавно управление ще бъдат употребявани, с цел да ги депортират, “ сподели той съгласно известия в държавните медии. Той не даде повече детайлности за това по какъв начин ще се реализира сходна интервенция.

Той също по този начин разгласи работна група, ориентирана към идентифициране и конфискуване на частен бизнес и активи на " незаконни " Афганистанци в страната.

В отговор афганистанските управляващи в Пакистан споделиха, че локалните управляващи към този момент са почнали да събират афганистанци - както тези със, по този начин и без юридически статут, с цел да останат.

В изказване на X, известно преди като Twitter, неговото посолство сподели, че повече от 1000 афганистанци са били арестувани през последните две седмици.

Провинция Белуджистан покрай границата с Пакистан е регион, който постоянно е бил удрян от въоръжени бойци, в това число Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) или пакистанските талибани, и Военизирана формация " Ислямска страна ".

По-рано този месец минимум 11 души - в това число изтъкнат мюсюлмански водач - бяха ранени при детонация в същия квартал.

Местното държавно издание APP заяви, че Исламабад в последна сметка е желал всички афганистанци в страната да изоставен - даже тези със легален статут и карти за престояване в Пакистан. Той цитира държавни източници за своя отчет.

Г-н Бугти сподели, че е имало 24 самоубийствени атентата по границата на Пакистан от януари насам – повече от половината от които той упрекна за настоящи екстремисти от Афганистан.

Той разгласи по-строги ограничавания за влизане на афганистанци в Пакистан от 1 ноември - като сподели, че ще бъдат допускани единствено гости с визи и паспорти.

Обичайно е афганистанците, преминаващи в Пакистан на сухопътните граници, да употребяват националните си персонални карти като документ за пътешестване. Има доста закъснение от афганистанци, търсещи документи за влизане в Пакистан - и приемането на визи и паспорти се трансформира в развой, който продължава месеци.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР