Правителството на Обединеното кралство блокира нов закон, който има за

...
Правителството на Обединеното кралство блокира нов закон, който има за
Коментари Харесай

Британският кабинет блокира закона за смяна на пола на Шотландия

Правителството на Обединеното кралство блокира нов закон, който има за цел да разреши на трансджендърите в Шотландия да трансформират законния си пол без здравна диагноза — противоречив ход, който в допълнение разгорещи пристрастеностите към така и така мощно прочувствения спор за независимостта на Шотландия.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия, назова това „ цялостна фронтална офанзива против нашия демократично определен шотландски парламент и способността му да взема свои лични решения по трансферирани въпроси “ в обява в Twitter в понеделник.

Шотландският министър Алистър Джак разгласи по-рано, че Уестминстър е подхванал извънредно необикновената стъпка да блокира шотландския законопроект да стане закон, защото е бил

угрижен за въздействието му върху законите за тъждество в Обединеното кралство — опрощение, което групите за права на трансджендърите отхвърлят.

Какво написа в шотландския закон?

Шотландия одобри нов закон през декември, с цел да улесни хората да трансформират юридическия си пол.

При сегашната система трансджендърите би трябвало да преодолеят през редица спънки, с цел да трансформират маркера за пола в документите си. Те би трябвало да имат здравна диагноза “джендър дисфория ” – положение, дефинирано от страданието, породено от несъответствието сред тялото на човек и неговата полова еднаквост – и да потвърдят, че живеят в определения от тях пол в продължение на две години. Те също би трябвало да са навършили 18 години.

Новите правила ще отстранен условието за здравна диагноза, а вместо това ще преминат към самоопределение. Времето за изчакване ще бъде понижено от две години на шест месеца, а възрастовата граница ще бъде понижена на 16 години.

Защо Шотландия искаше да промени разпоредбите?

ЛГБТ деятелите от дълго време настояват, че актуалният развой е прекомерно бюрократичен, безценен и настойчив. Шотландското държавно управление организира две огромни публични съвещания по въпроса и предложи новите, по-прости правила.

„ Смятаме, че транс хората не би трябвало да минават през развой, който може да бъде

позорен, настойчив, обезпокоителен и стресиращ, с цел да бъдат законно приети в техния пол “, сподели държавното управление, когато предложи новите правила.

В последна сметка преобладаващото болшинство от шотландските депутати гласоподаваха за смяната — окончателният резултат беше 86 за и 39 срещу.

Каква беше реакцията в Шотландия?

Законопроектът провокира прочувствена реакция и от двете страни. Дебатът по предлагането беше един от най-дългите и най-разгорещените в историята на шотландския парламент и окончателното гласоподаване трябваше да бъде отсрочено, откакто беше прекратено от протестиращи, които крещяха " засрамете се " към депутатите.

Много организации за права на индивида и тъждество и деятели приветстваха новите правила, акцентирайки възходящ брой демократични страни, в които самоопределението е норма.

Equality Network, водеща шотландска група за отбрана на правата на ЛГБТИ, сподели, че „ след години на възходящи публични предубеждения против транс хората, нещата започнаха да се движат напред “.

Но законопроектът също по този начин притегли голямо количество рецензии, в това число от създателя на “Хари Потър ” Дж. K. Роулинг, която сподели, че законът може да има гибелен резултат върху правата на дамите и девойките.

Роулинг и други съперници на законопроекта настояват, че новите правила ще отслабят отбраната на пространствата, които са предопределени да накарат дамите да се усещат сигурни, като да вземем за пример приютите единствено за дами.

Шотландското държавно управление отхвърли този мотив, заявявайки, че законът не трансформира разпоредбите за това кой може и не може да има достъп до пространства за един пол. Той също по този начин сподели, че опитът от страни, които са създали сходни промени, не демонстрира неподходящо влияние върху други групи.

Кампаниите се съгласиха. „ Няма дефекти “, споделиха от акцията Stonewall. „ Например, когато Ирландия го направи, никой различен не беше обиден, с изключение на транс хората, които за първи път съумяха да признаят пола си по явен и овластяващ метод от страната. “

Защо държавното управление на Обединеното кралство се намесва?

Шотландия има децентрализирано държавно управление, което значи, че доста, само че не всички, решения се вземат от шотландския парламент в Холируд, Единбург.

Шотландците могат да одобряват свои лични закони по въпроси като опазване на здравето, обучение и околна среда, до момента в който Народното събрание на Обединеното кралство в Уестминстър продължава да дава отговор за въпроси, в това число защита, национална сигурност, миграция и външна политика.

Правителството на Обединеното кралство може да спре шотландските законопроекти да станат закони, само че единствено в няколко доста характерни случая

— да вземем за пример в случай че счита, че шотландският законопроект би бил несъответстващ с интернационалните съглашения, с ползите на защитата и националната сигурност, или в случай че счита, че че законопроектът ще се сблъска с общобритански закон по въпрос, който е отвън пълномощията на Шотландия.

Съгласно разпоредбите, които дефинират по какъв начин се ръководи Шотландия, Лондон разполага с четири седмици, с цел да прегледа законопроект, откакто бъде признат от Холируд, след което той се изпраща на краля за кралско утвърждение, последната публична стъпка, която би трябвало да се случи, преди да стане закон.

Остава въпросът дали това е електорално жизнеспособна тактика. Преди да стане министър-председател, едно от първите обещания на Риши Сунак по време на конкуренцията за водачество на Консервативната партия през 2022 година беше отбраната на „ правата на дамите “, написа той в обява в Twitter.

Публикацията е обвързвана със публикация, в която неназован съдружник на Сунак сподели на Daily Mail, че Сунак ще сътвори манифест, противопоставящ се на транс дами, които се състезават в женски спортове, и приканва учебните заведения „ да бъдат по-внимателни в метода, по който преподават по въпросите на секса и пола “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР