Правителството на Николай Денков на 6 юни м.г. с мандата

...
Правителството на Николай Денков на 6 юни м.г. с мандата
Коментари Харесай

“В името на държавата”. Девет месеца от управлението на кабинета “Денков“

Правителството на Николай Денков на 6 юни м.г. с мандата на ПП-ДБ и гласовете на ГЕРБ-СДС. Подкрепено бе и с гласовете на Движение за права и свободи. Кабинетът застана отпред на страната след дълга политическа рецесия, серпантина от избори и служебни кабинети, назначавани от президента Румен Радев. " В името на страната " съперниците в предизборната акция ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС въпреки всичко седнаха на масата, с цел да ръководят, само че не в коалиция, а в сглобка.

Правителството съобщи няколко целта, измежду които конституционна промяна и промени в структурата на прокуратурата и Висш съдебен съвет, приемане на бюджет с до 3% недостиг при опазване на обществените заплащания, влизане в Шенген и еврозоната, връщане на машинното гласоподаване и промени в състава на ЦИК, основаване на механизъм за избор на състав на регулатори с изминал мандат и приемане на законодателни промени за освобождение на управленията на службите за сигурност от непознато въздействие.

През деветте месеца, в които акад. Николай Денков бе на премиерския пост, България получи зелена светлина за влизането си в Шенген, само че единствено отчасти – по въздух и по вода. Направена бе и с поддръжката на Движение за права и свободи. Така беше даден старта на шумно прокламираната правосъдна промяна. Ограничени бяха пълномощията и на президента Радев.

През цялото време разговорът сред участниците в некоалицията се водеше с изменчив триумф. Кабинетът устоя, макар напрежението в Министерския съвет.

на земеделския министър Кирил Вътев от агропроизводителите, недоволни от политиката на държавното управление. Земеделците излизаха на всеобщи митинги в цялата страна, блокираха пътища и демонстративно сипеха продукцията си на асфалта.

На прага на идните локални избори през есента на м.г. избухна и, поради информация на ДАНС, която бе разтълкувана от сътрудниците във властта като опит за операция на изборите. Поискана беше оставката на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски.

Малко по-късно на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов и управлението на федерацията. По време на митинга в столицата се стигна до конфликти сред част от протестиращите и полицията. Жандармерията употребява водно оръдие и мощ, с цел да разпръсне митинга. В резултат бе поискано отдръпването и на вътрешния министър Калин Стоянов.

с искане на оставки раздруса и опазването на здравето. Първоначално министърът на опазването на здравето Христо Хинков направи опит да уволни шефа на най-голямата незабавна болница у нас „ Пирогов “ поради подозрения за насъбрани задължения от лечебното заведение. След това неговата оставка бе поискана от финансовия министър и един от водачите на Политическа партия Асен Василев. Хинков не подаде оставка, само че и Агенцията за държавна финансова ревизия излезе с отчет, че в „ Прогов “ няма злоупотреби и корупционни практики.

Прожекторите постоянно бяха ориентирани и към Министерството на защитата, поради отпущането на военна помощ за Украйна. 49-ото Народно събрание взе няколко решения за военна помощ, измежду които тези за ускорено възобновяване на складовете на МО, за доставка на над 100 БТР-а от запасите ни, за снабдяване на дефектни ракети С-300 за аварийни елементи и непотребни патрони. Партийни водачи и депутати се надпреварваха да желаят на Тодор Тагарев поради несвоевременно изпратена военната помощ за Украйна. Нито едно от министерските кресла, за които бе желана оставка, не бе освободено.

Вчера обаче министър председателят акад. Денков оставката си, с цел да даде път на ротацията. " Това не е политическа игра. Това е съблюдаване на дадена дума, израз е на поредност, политически феърплей и почитание към жителите ", сподели Денков. Оставката му пристигна след изостряне на напрежението сред участниците в сглобката – един меморандум, препоръчан от ПП-ДБ, който не се хареса на ГЕРБ и едно съглашение, което в отговор партията на Бойко Борисов предложи.

Какво следва? Кабинетът на Денков ще продължи да ръководи в оставка до гласуването на ново държавното управление или до определянето на дата за предварителни избори, в случай че сътрудниците в сглобката не се договорят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР