Правителството на Нидерландия забранява използването на азотен оксид, известен като

...
Правителството на Нидерландия забранява използването на азотен оксид, известен като
Коментари Харесай

Нидерландия забранява използването на райски газ

Правителството на Нидерландия не разрешава потреблението на азотен оксид, прочут като божествен газ, поради риска за здравето измежду младежите, оповестява Би Би Си. 

Забраната влиза в действие от 1 януари 2023 година, след тази дата продажбата, пазаруването и притежанието му ще стане нелегално.  Райският газ ще може да се употребява единствено за медицински цели и в хранително-вкусовата индустрия.

Властите считат, че възбраната ще докара до спад на пътнотранспортните катастрофи, породени от газа. 

Според екипа за наблюдаване на пътната сигурност райският газ е отговорен за 1800 произшествия в Нидерландия през последните три години. 

Райският газ закупи известност в клубовете, нощните заведения и фестивалите. Често той се употребява и в композиция с наркотика екстази или кетамин, който се употребява за лекуване на меланхолия. Продава се най-вече в дребни железни туби, а по-късно с газа се пълнят балони.  

Райският газ е формиран от диазотен оксид, прочут е от повече от 200 години. Газът е безцветно вещество с леко блудкав усет, само че с цел да е още по-сладък, в някои случаи в допълнение го обогатяват с усет на ягоди, малини, лимони, карамел и т.н. В някои страни този газ се употребява в медицината като анестезия при хирургични интервенции, само че единствено в случай че е разбъркан с О2. В други страни е изцяло неразрешен. 

Той има приложение и в хранителната промишленост - като пропелент в аерозолни флакони със сметана. Функционален е и при моторите с вътрешно горене - прибавен към горивото, усилва мощността им. Разпространението му е легално освен в България, а и в множеството страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР