Правителството на Кипър ще удължи ограничителните мерки за коронавируса до

...
Правителството на Кипър ще удължи ограничителните мерки за коронавируса до
Коментари Харесай

Кипър удължава Covid мерките до средата на май

Правителството на Кипър ще удължи ограничаващите ограничения за ковид доникъде на май, заяви здравният министър Константинос Йоану. Президентът Никос Анастасиадис остави отворена опцията даже за стягане на някои от ограниченията против разпространяването на вируса, оповестява БНР.

Сега настоящите ограничавания са в действие до 30 април. Новото решение на държавното управление, което се чака да бъде публично признато на съвещанието му в четвъртък, е провокирано от забележителното повишаване на новозаразените с ковид в последните дни.

В неделя те доближиха рекордните 852 души, което е към 1.4% от осъществените над 59 000 теста. 822 нови случая бяха открити в понеделник, когато бе подложен различен връх – в Covid отделенията в лечебните заведения се лекуват 284 пациенти, при потенциал от 300 кревати.

В две от регионалните лечебни заведения се усилват леглата, с цел да поемат увеличението на хоспитализациите.

С провежданото наложително всеобщо тестване за Ковид-19 на работещите, учениците, учителите и учебния личен състав на процедура на всеки 2 седмици се ревизира цялото население, само че покачването на броя на инфектираните идва от разпространяването на мощно заразния английски вариант, обясниха специалистите.

В тази епидемиологична обстановка без предстоящите спомагателни облекчения ще премине Великден в Кипър. Научният съвещателен комитет по пандемията ще завърши предложенията си към държавното управление за празничните дни на телеконференция довечера.

По всяка възможност няма да бъде повишен позволеният брой вярващи вътре в храмовете, а наличието в дворовете им ще следва специфична маркировка.

Почти несъмнено е, че за втора година ще бъдат неразрешени шествията с епитафията /Гроба Господен/ на Разпети петък.

Целта на продължаването на ограничаващите ограничения е да се овладее обстановката до момента в който бъде реализиран по-голям % имунизирани, сподели министър Константинос Йоану. Според него в границите на идващите две седмици ще има опция да бъдат имунизирани още 75 000 души.

Тази седмица в Кипър идват 40 000 дози от имунизацията „ Пфайзер ”, а до края на юни страната ще получи общо 600 000 дози от нея, както и към 350 000 ваксини от „ АстраЗенека ” и към 80 000 от „ Модерна ”.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР