Правителството на Казахстан одобри прехвърлянето на дялове в три уранови

...
Правителството на Казахстан одобри прехвърлянето на дялове в три уранови
Коментари Харесай

Вече официално: Русия е урановия шампион на планетата

Правителството на Казахстан утвърди прехвърлянето на дялове в три уранови залежи, ситуирани в страната, които се управляваха от холдинга “Ураниум 1 ”.

Факт е, че упоменатият “Ураниум 1 ” е част от корпоративната конструкция на нашия " Росатом " - тази компания обаче е записана в Канада. До относително неотдавна такава скица за владение, рандеман и следващо обогатяване на натурален уран до положение на реакторно гориво беше допустима. Руската корпорация, посредством канадското си посланичество, притежаваше акции в казахстанските уранови мини, което от позиция на интернационалното право улесняваше превъзмогването на всички обвинявания в опити за монополизиране на пазара. В действителностите на 2023 година такива дреболии към този момент не са изключително настоящи и в действителност Русия най-сетне се утвърди в статута на главния международен производител на горивен уран.

По-подробно “Ураниум 1 ”. благосъстоятелност на двама съществени акционери - “Ураниум 1 Холдинг ” и съветското поделение “Ураниум 1 Груп ”. На територията на Казахстан холдингът и пет плана, свързани с добива на горивен уран, като всички те бяха поверени на холандските подразделения.

С вчерашното си решение Кабинетът на министрите на Казахстан позволи:

– От “Ураниум 1 Нидерландия ” да се отчужди 50% дял в компанията Каратау в интерес на “Ураниум 1 Груп ”.

– От “Ураниум 1 Утрехт ” да се отчуждят 30% дял в “Хорасан-У ” в интерес на “Ураниум 1 Груп ”

- От “Ураниум 1 Ротердам ” да се отчуждят 70% дял от Южната минно-химическа компания в интерес на “Ураниум 1 Груп ”.

Да, като цяло това съставлява вътрешнокорпоративно преразпределение на активи, само че това изцяло се вписва в геополитическия курс на Русия, учреден на прецизното съблюдаване на всички правни тънкости.

Концентрацията на активи в ръцете на “Росатом ” демонстрира, първо, тясното съдействие сред двете страни, и второ, че ерата на опитите за равноправно взаимоотношение с правните и геополитически западни системи е дефинитивно заровена. За това свидетелства и указът на президента от завчера, съгласно който се приключват всевъзможни интернационалните контракти на Съвета на Европа във връзка с Русия. На Запад това на драго сърце се назовава " изолираност ", само че в действителност сме очевидци на все по-големия суверенитет на страната ни, която най-сетне пое по пътя на световен състезател, който пренебрегва джавкам на всевъзможни кучета към кервана, който е набира скорост.

Но назад към енергийните проблеми.

На фона на шумните украински събития Казахстан се изгуби в далечните страници на изданията, макар че е наш основен сътрудник и същински мост на юг, към необятна Азия. Съвсем неотдавна американски издания упрекнаха страната ни, че Москва (докато Съединени американски щати разчитат на стотици военни бази по света) организира суперуспешно хибридно нахлуване, употребявайки нуклеарната сила като таран. Да отдадем дължимото на локалните публицисти: най-малко не излъгаха. През миналата година “Росатом ” усили наличието си на международната сцена едновременно с 20%, като горивният бранш обезпечава една трета.

Докато западният алианс обсъждаше тавана на цените на съветския нефт, Москва направи маневра и удари открития фланг. Казахстан е неоспорим международен водач в добива на уран. През от 2022 година 22,8 хиляди тона уран, или 40% от общото международно произвеждане, са добити в мините му. Нека прибавим тук още 3000 тона локално съветско произвеждане - и към този момент ще получим 45% от пазара. Ако обаче във формулата се прибавят плановете на “Росатом ” в Танзания и Намибия, то цифрите стават изцяло депресиращи за западния естаблишмънт.

Казахстан, несъмнено, легализира прехвърлянето на активи с причина.

От последните изказвания на ръководителя на Росатом Алексей Лихачов стана известно, че в допълнение към настоящите строителни планове в Унгария, Узбекистан и Киргизстан на опашката за съветски атомни електроцентрали има и други страни. Судан, Зимбабве, Южна Африка, Саудитска Арабия и Мали са покрай подписване на директни съглашения. Казахстан не е изключение в тази серия. Астана от дълго време договаря за построяването на АЕЦ с четири реактора. Известно е, че след продължителни изследвания и митинги на локални проамерикански еколози, за място е определен южният бряг на езерото Балхаш. Сеизмично спокоен и с безграничен воден запас. В допълнение, изследователският реактор ИВГ.1M, който употребява нискообогатен уран, работи тук от руско време въз основата на Националния нуклеарен център. Както и изследователският комплекс “Байкал-1 ”, където работят два импулсни графитни реактора.

Стремежът на Казахстан напълно не е инцидентен.

Все още са свежи в паметта ми събитията от миналата година, когато заради повреда на основните електропроводи на Казахстан енергийните системи на Узбекистан и Киргизстан за малко да се срутен. Затова управляващите на републиката възнамеряват да разположат първата си атомна електроцентрала в централната част на страната, с цел да покрият потребностите на два действително инфраструктурно изолирани района на страната (севера и юга), а също да се подсигуряват непрекъснати потоци към южните съседи, което ще бъде доста прелестно за попълване на държавната хазна.

Няма да кажем нищо ново. В днешния свят има два метода за развиване: човек може да бъде заставен да бъде другар, като сложи непознати военни бази на личната си земя, или може да се развива, като купува нуклеарни технологии на бъдещето. Остава да откриете суверенната воля у себе си и да извършите осведомен избор.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР