Правителството на Ирландия се е договорило с ИТ гиганта Apple

...
Правителството на Ирландия се е договорило с ИТ гиганта Apple
Коментари Харесай

Ирландия се разбра с Apple за 13-те милиарда евро неплатени данъци

Правителството на Ирландия се е договорило с ИТ колоса Apple по отношение на изискванията за издължаване на неплатените от компанията налози. Сумата, която би трябвало да се върне на страната по експлицитното гледище на Европейската комисия се прави оценка на към 13 милиарда евро.

Двете страни са решили да основат целеви депозитен фонд, в който ще бъдат внасяни средствата от първото тримесечие на 2018 година. Това, както написа MarketWatch, е декларирал министърът на финансите на Ирландия Паскал Донохю.

Припомняме, на 30 август 2016 година европейския антимонополен регулатор постанови, че държавното управление в Дъблин нелегално е предоставяло на Apple данъчни облекчения. Тези изгоди са разрешили на компанията да икономиса към €13 милиарда.

Европейска комисия задължи производителя на iPhone да върне тези средства на страната, само че решението по този начин и не бе изпълнено. Самият финансов министър през август говореше, че Ирландия не възнамерява да изиска тази сума от Apple и ще оспори решението на Европейска комисия.

В резултат на това на 4 октомври т.г. Европейският съюз в лицето на Европейска комисия реши да даде държавното управление на Ирландия на Европейския съд. И по този метод да го принуди да изиска от Apple неизплатените налози.

Ниските данъчни ставки и другите налогови облекчения са крайъгълен камък в икономическата политика на Дъблин. Базовата ставка за налога върху облагата е 12,5% - най-ниската измежду страните в Западна Европа.

Благодарение на това в Ирландия са ситуирани поделения на повече от 700 огромни компании, които основават в страната над 14 хиляди работни места.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР