Правителството на Индия въведе мерки за сигурност в щат в

...
Правителството на Индия въведе мерки за сигурност в щат в
Коментари Харесай

60 души са убити, 35 000 са напуснали домовете си при етнически сблъсъци в Североизточна Индия

Правителството на Индия вкара ограничения за сигурност в щат в североизточната част на страната, откакто 60 души бяха убити, а 35 000 цивилни бяха принудени да изоставен домовете си вследствие на етнически конфликти предходната седмица, съобщи Асошиейтед прес.

Ръководителят на локалното ръководство в щата Манипур нощес съобщи пред кореспонденти, че към 230 души са били ранени и към 1700 къщи са били изгорени от протестиращи при яростни конфликти, избухнали поради спор по отношение на икономическите облекчения и специфичния статут, предоставени на някои племена. Той добави, че хиляди цивилни, ескортирани от чиновници на службите за сигурност, към този момент се връщат в домовете си, откакто полицията и армията са съумели да открият надзор над обстановката с патрули по улиците и налагане на комендантски час, написа Българска телеграфна агенция.

Насилието в щата Манипур, който граничи с Мианма, избухна предходната седмица след митинги, проведени от членовете на най-вече християнски племенни общности. Те стачкуваха против настояванията на хиндуистката общественост, към която принадлежат болшинството от жителите на щата, за специфичен статут, който да ѝ даде привилегии, в това число право на насърчаване на земеделие върху горска земя, нисколихвени банкови заеми, здравни и просветителни услуги, както и избрана квота за работни места в държавната администрация. Малцинствени водачи настояват, че хиндуистката общественост е релативно заможна и би било незаслужено тя да получи тези привилегии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР