Правителството на Етиопия публикува предварителния доклад от разследването на катастрофата

...
Правителството на Етиопия публикува предварителния доклад от разследването на катастрофата
Коментари Харесай

Етиопия с препоръки към „Боинг” да си оправи системата за контрол на 737 MAX

Правителството на Етиопия разгласява предварителния отчет от следствието на злополуката с най-модерния пътнически аероплан на " Боинг " 737 MAX в африканската страна, оповестяват международни организации.

Властите оповестиха, че водачите са следвали неведнъж всички процедури на производителя на самолета преди злополуката. Министърът на превоза разясни, че предварителните данни разкриват, че самолетът е бил кадърен за полет и излитането на 737 MAX е било " обикновено ". Дагмавит Могес добави, че самолетът е бил в положително положение преди нещастието. Според нея самолетът е изхвърчал обикновено, само че по време на полета носът на самолета се е насочвал надолу на няколко пъти без водачите да подават команда.

Адис Абеба предлага на " Боинг " да направи подробен обзор на системата за надзор на самолета. Пояснява се, че авиационните управляващи би трябвало да потвърдят, че прегледът на " Боинг " " съответно е разрешил " всички проблеми със системата за надзор преди да бъдат обновени полетите с този модел самолети.

Пилотите на падналия аероплан " не са съумели да управляват " самолета, макар че са следвали процедурите, разкри министърът.

" Екипажът е извършил неведнъж всички процедури, показани от производителя, само че не е съумял да управлява самолета ", разгласи министърът на конференция в етиопската столица.

Дагмавит акцентира, че отчетът има за цел да подсигурява сигурност, а не да сочи виновника. От коментара на министъра наподобява, че повода за случая не е обвързвана с пилотска неточност.

Ръководителят на проверяващия екип на Етиопия заяви, че авариралият аероплан не е бил развален от външен обект.

Самолетът е имал годен документ за хвърчене, оповестиха още управляващите.

В известие изпълнителният шеф на Етиопските авиолинии Теволде Гебремариам означи, че е " доста горделив " от " високия професионализъм " на водачите, само че доста съжалява, че водачите не са се справили с непрекъснатото пикиране на самолета.

Целият отчет с аргументите за злополуката ще бъде оповестен до една година.

Втората злополука с 737 Max повдига някои съществени въпроси по отношение на автоматизацията на самолетите. Преди няколко седмици президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се оплака, че в пилотската кабина към този момент би трябвало да има нуклеарни физици.

Вчера " Уолстрийт джърнъл " писа, базирайки се на източници, че водачите, пробвали да си върнат контрола над етиопския аероплан, първо са следвали процедурите за изключване на въпросната система - Manoeuvring Characteristics Augmentation System (MCAS), само че не са съумели да възстановят контрола си над самолета. Системата има за цел отбягване на aеродинамично " провисване ". След това водачите са присъединили системата, до момента в който са се опитвали да открият метод за вдишване на надзор над самолета преди да катастрофират.

Ключовите разкрития:

Пилотите са следвали процедурите
Самолетът е изхвърчал обикновено, само че по време на полета носът на самолета се е насочвал надолу на няколко пъти без водачите да подават команда
Етиопия изиска от " Боинг " да направи обзор на контролната система на самолета
Адис Абеба не упрекна американския колос за злополуката
" Боинг " може да си отдъхне, защото етиопските проверяващи не споделиха, че самолетът има проблем с дизайна. Американският колос приготвя промени в софтуера, който се счита, че ще предотврати сходни произшествия. Системата няма да разчита единствено на един датчик и няма да насочва носа на самолета надолу. Но " Боинг " към момента не е дал отговор на доста въпроси дали процедурите и образованието на водачите са съответни.

Самолетът катастрофира малко след излитането си на 10 март. Всички 157 души на борда починаха. Това беше втората злополука с новия аероплан 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди страните да приземят този модел самолети.

Първата злополука с новия аероплан се случи в Индонезия през октомври 2018 година, когато аероплан на Lion Air катастрофира в Яванско море. След това американският производител " Боинг " разгласява бюлетин, с който напомни на самолетните компании да употребяват напътствията при незабавни обстановки, с цел да преодолеят особено създадената система на самолетите Max за попречване на изпадане в stall - aеродинамично " провисване " ( няма задоволително въздушна двигателна сила под крилата на самолета поради огромен ъгъл или поради ниска скорост). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР